Hlavní obsah

Labuda definitivně obviněn z ublížení na zdraví

Právo, Ivan Lidmila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Vyšetřování tragické nehody Mariána Labudy skončilo. Slovenský herec je kvůli loňské listopadové nehodě, při níž zemřely dvě ženy, obviněn z ublížení na zdraví. Pravděpodobně nedá návrh na doplnění vyšetřování.

Článek

Labuda přijel v pondělí v poledne na žďárské policejní ředitelství, aby se seznámil se spisem ke svému případu. Ten právě uzavřel policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování ve Žďáru nad Sázavou Ladislav Kubík. Labuda je obviněn z trestného činu ublížení na zdraví.

Kubík případ uzavřel už v březnu se stejným výsledkem. Zpět mu ho ale vrátil státní zástupce kvůli opětnému vyslechnutí svědků, jejichž výpovědi se rozcházely. Navíc si vyžádal nový posudek soudního znalce silničních dopravních nehod. Ani nové skutečnosti ale výsledek vyšetřování nezměnily.

"Soudní znalec posuzoval i stav vozovky. Měla špatný sklon, ale na tuto nehodu to nemělo vliv. To by mohlo jenom v případě deště, ale ne sněhu," řekl Kubík.

Labuda policii důvěřuje

Labuda se na policejním ředitelství nezdržel nijak dlouho. Jeho návštěva trvala něco málo přes půl hodiny. S výsledkem vyšetřování je srozuměn a nehodlá dávat návrhy na doplnění vyšetřování.

"Spis má tři sta stran. Nešlo to všechno prostudovat, takže jsem to prolistoval a požádal o fotokopie důkazových materiálů. Ty mně budou zaslány. Pan Kubík i státní zástupce mají moji důvěru. Nemám důvod něco namítat. Jsem plně v jejich rukou a důvěřuji jim," řekl včera ve Žďáru Marián Labuda.** Spis Labudovy nehody předal vyšetřoval ještě v pondělí státnímu zástupci. Ten rozhodne, zda Labuda skončí před soudem.

Přijme jakékoliv rozhodnutí

"Pokud dojde na soudní řízení, rozhodnu se, zda si vezmu nějakého advokáta. Zatím žádného nemám. Advokáta, který mě bude případně zastupovat, si najdu tady v okolí. Přijmu jakékoli rozhodnutí soudu," dodal Labuda. Myslí si ale, že případ před soudem nakonec skončí: "Můj názor je, že kdyby to nešlo k soudu, mohlo by vzniknout podezření, že státní zástupce případ stáhne kvůli mně. Doplatil jsem na to, že jsem známá osoba, a proto to musí jít k soudu."

Marián Labuda havaroval loni v polovině listopadu na dálnici D1 u Velké Bíteše. Při nehodě jeho vůz Volkswagen Passat srazil a usmrtil dvě ženy stojící u středových svodidel. Před Labudou totiž v místě nehody havarovaly jiné vozy. Mezi nimi i Ford K řízený 51letou Helenou Palivcovou, ve kterém s ní cestovala i její 73letá matka Květa Trojánková.

Obě ženy po nárazu do středových svodidel vystoupily z poškozeného auta nezraněny a zůstaly stát v jeho blízkosti. Labuda přijíždějící do tohoto místa se svým vozem asi osmdesátikilometrovou rychlostí dostal smyk a ženy, které vůbec neviděl, smetl. O tragických následcích své nehody se dozvěděl až od řidiče Fordu Tranzit, který zůstal u svého havarovaného auta v odstavném pruhu dálnice ve směru na Prahu.

"Každému od té doby říkám, že kdybych si byl vědom, co jsem udělal, nehrál bych divadlo. Ani ten večer bych nemohl hrát. Já jsem tím místem proletěl a první moje myšlenka byla, že se mně nic nestalo. Až jsem se vrátil na to místo, tak mně očitý svědek řekl, co jsem udělal," dodal Marián Labuda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám