Hlavní obsah

Kvůli případu týraného Dominika z Brna vznikl zvláštní ministerský tým

Právo, ČTK, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Tým nezávislých expertů, kteří důkladně vyšetří případ týraného Dominika z Brna, sestavuje ministr práce a sociálních věcí (MPSV) Jaromír Drábek (TOP 09). Odborníci prošetří postup orgánů sociálně-právní ochrany v Brně. Tým vytvoří specialisté z oboru psychologie, pediatrie a sociálně-právní ochrany dětí.

Článek

„Na ministerstvo práce a sociálních věcí se v brněnské kauze obrací široká veřejnost a zároveň i řada samotných sociálních pracovnic a pracovníků, kteří jsou případem šokováni. Právě oni budou seznámeni s rozbory případů na dalším metodickém setkání pořádaném ministerstvem,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová

Tým podle mluvčí také podrobně popíše případné systémové nedostatky, zmapuje celý případ a ukáže na pochybení jednotlivých účastníků, kteří byli s chlapcem v kontaktu.

Podobným způsobem provede detailní analýzu odbor rodiny a dávkových systémů MPSV i u dalších případů z různých oblastí sociálně-právní ochrany dětí. Experti současně vytvoří modelový postup, který se bude moci aplikovat v jiných  podobných situacích a pomůže vyloučit tak závažné ohrožení dětí.

„Tyto případy poukazují na naléhavou změnu přístupu k ohroženým dětem a rodinám. Tu má přinést právě novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, kterou ministerstvo v těchto dnech dokončuje. Nová právní úprava podrobně upraví přesný postup sociálních pracovníků, jak rozpoznat ohrožení dítěte, jak rozhodovat a jaká účinná opatření přijmout. Součástí zákona budou i stanovené lhůty pro vyhodnocení situace dítěte a kontroly účinnosti přijatých opatření. Pro každý případ bude zpracován individuální plán ochrany dítěte. Součástí v neposlední řadě se počítá také s vytvořením podmínek pro aktivní spolupráci všech subjektů, které se jakýmkoliv způsobem zabývají péčí o dítě,“ doplnila mluvčí

Cílem nového systému podle Plívové je zajistit dětem bezpečný a plnohodnotný život v rodinném prostředí.

Týrání malého Dominika

Malého Dominika rodiče bili za maličkosti řemenem. Hoch se řádně nestravoval. Vážil jen 13,5 kilogramu, tedy asi jako 3,5leté dítě. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchy příjmu potravy.

Podle rodičů byl chlapec hyperaktivní. Údajně proto, aby jej zklidnili, mu dávali do bot v oblasti pat připínáčky hrotem vzhůru a nutili jej běhat. Při došlápnutí hrozila bolestivá zranění.

Rodina patřila dlouhodobě k problémovým. Celkem v ní žily čtyři děti. Už v roce 2004 začala dnes 32letá matka a 34letý otec nejmladšího syna týrat. Proto jim byl i se sestrou odebrán. O rok později jim byly ale děti vráceny. Na to, že již problémy nebudou pokračovat, měla dohlížet sociální pracovnice z Brna-středu. Své působení na úřadu ukončila v lednu po 22 letech činnosti.

Policie nyní prověřuje, zda se nedostatečným dohledem nad rodinou neporušila zákon. "Vyhodnocujeme podklady. Zatím se její obvinění nepřipravuje," řekl v pátek mluvčí brněnského městského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám