Hlavní obsah

Kvůli pádu střechy v České Třebové navrhuje policie obžalovat projektanta a statika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie ukončila vyšetřování pádu střechy sportovní haly v České Třebové, která se zřítila vloni 14. ledna. V červnu byli obviněni z obecného ohrožení z nedbalosti šestašedesátiletý projektant a o dva roky mladší nezávislý statik, policie začátkem tohoto roku předala žalobcům návrh na jejich obžalobu. Oba muži pracovali externě pro subdodavatelskou firmu, která zajišťovala zastřešení tělocvičny, uvedla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové Video: Český Florbal

 
Článek

„V prvních dnech nového roku vrchní komisař ukončil vyšetřování případu a předal spisový materiál s návrhem na podání obžaloby proti oběma obviněným na Okresní státní zastupitelství v Ústí nad Orlicí,“ uvedla Vilímková.

Konstrukce se zřítila při florbalovém zápase, všichni lidé stihli utéct, tři se lehce zranili.

Pro novou konstrukci střechy byly na doporučení nezávislých statiků zvoleny dřevěné plnostěnné vazníky namísto předchozích příhradových. Užitná výška haly se tak zvýšila ze 7,5 metru na devět metrů. Kromě toho generální dodavatel Profistav Litomyšl musel zajistit opravy palubovky, světel, elektroinstalace a ozvučení či vzduchotechniky.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

V úterý na opravené stěny sportovní haly začaly obří jeřáby ukládat nové střešní vazníky.

Policie po pádu střechy nechala prohlédnout střešní vazníky, které byly podrobeny znaleckému zkoumání. Střechu stavěla pro generálního dodavatele firma Cecolegno, která na sebe v polovině května podala insolvenční návrh a od září je v konkurzu. Obviněným mužům hrozí vězení od dvou do osmi let nebo peněžitý trest.

Pardubický kraj objekt nechal postavit za 58 miliónů korun. Celková škoda podle posledních propočtů dosáhla 20,5 miliónu. Největší část, 15,9 miliónu, tvoří poškození stavební části haly, zbytek připadá na vybavení či ušlý zisk za nájem. Slavnostní znovuotevření je naplánováno na 11. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám