Hlavní obsah

Kvůli loňské nehodě při závodech obvinila policie dalšího muže

Právo, Radim Kijonka
Ostrava

Kriminalisté obvinili druhého činovníka loňských automobilových závodů Setkání mistrů v Ostravě, při kterých po vyjetí závodního vozu zahynul jeden z diváků a další byl velmi vážně zraněn. Po obvinění 65letého ředitele závodu Adolfa Fešárka začala policie trestně stíhat 35letého bezpečnostního činovníka, který vymezoval prostory pro diváky.

Foto: Právo

Vozidlo, které nehodu způsobilo

Článek

 „Policejní komisař muže obvinil z trestného činu obecného ohrožení. Jako delegovaný licencovaný bezpečnostní činovník měl před závodem vymezit prostory pro diváky v rozporu s protokolem o schválení trati,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Podle vyšetřovatelů nebyly prostory pro diváky dostatečně bezpečné. „Prostor byl pouze vymezen páskou a nacházel se v úrovni brzdící zóny trati, před zpomalovacím retardérem. Diváci nebyli chráněni svodidly, ani jinou ochrannou bariérou,“ přiblížila chyby pořadatelů policejní mluvčí. Závod navíc probíhal podle starého bezpečnostního plánu.

Šestnáctiletý závodník vjel loni v říjnu do přihlížejících diváků poté, co dostal na uzavřeném okruhu na Místecké ulici smyk a nezvládl svůj vůz. Podle policie nesou svůj podíl viny na neštěstí ještě další dva lidé, kteří na základě neúplné dokumentace konání závodu povolili. „Jejich jednání však nenaplnilo skutkovou podstatu trestného činu, ale lze je postihnout disciplinárně,“ uvedla Holčáková. Proto policisté předali podklady k jejich disciplinárnímu potrestání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám