Hlavní obsah

Kvůli lajdáctví policistů skončil v cele nevinný muž

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Marně se snažil ukrajinský dělník při zatýkání loni v prosinci přesvědčovat policisty, že jde o nedopatření. Bez pardónu skončil v cele předběžného zadržení pro podezření, že v nočním klubu Pamela v Plzni zabil při hádce svého krajana. Později se ale ukázalo, že jeho protesty byly oprávněné.

Článek

Ve skutečnosti totiž 29letého cizince usmrtil vyhazovač z Pamely, který ho chtěl fackou umravnit. Státní zástupce nyní zahájil trestní stíhání čtyř plzeňských policistů z maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Podle něho totiž svým lajdáckým přístupem po ohlášení případu způsobili, že podezření padlo na nepravého pachatele.

Na místě nezajistili stopy

"Dva policisté z hlídky byli vysláni do baru Pamela, kde došlo k napadení jednoho z hostů. Na místě neučinili všechna potřebná šetření, nezajistili například stopy a předměty na místě činu, které následně opustili. V důsledku tohoto jednání došlo ke znehodnocení stop úklidem, posléze bylo zahájeno trestní stíhání proti jiné osobě," uvedla ve čtvrtek náměstkyně krajské státní zástupkyně Dagmar Lindenthalová.

Svůj podíl viny na tom mají i dozorčí na obvodním oddělení a operační důstojní městského policejního ředitelství. "Poté, co obdrželi informace od hlídky, ze kterých bylo zřejmé, že se jedná o závažný trestný čin, nenařídili návrat policistů na místo činu a nevyrozuměli výjezdovou skupinu, kterou tvoří mimo jiné kriminalistický expert na zajišťování stop," doplnila státní zástupkyně.

Zvrat přinesla pitva zabitého

Výjezdovka se tak dostala na místo činu až druhý den dopoledne, kdy už tam bylo uklizeno. Vyšetřovatelé tak vycházeli pouze z výpovědí svědků, převážně zaměstnanců podniku. Ti tvrdili, že se měl incident odehrát právě mezi dvěma Ukrajinci. Hovořili o tom, že jeden toho druhého chytil za hlavu a mlátil mu s ní o zeď. Zvrat v důkazní situaci nastal po pitvě. Soudní patolog zjistil, že charakter zranění poškozeného neodpovídá způsobu napadení, který svědci popisovali.

Následně kriminalisté zjistili, že vyhazovač udeřil hosta do obličeje, ten spadl zády na zem a uhodil se do hlavy. Způsobil si zranění, kterému v nemocnici později podlehl. Původně podezřelého muže  pak státní zástupce propustil na svobodu a dal pokyn k zahájení trestního stíhání člena ochranky z baru. Za ublížení na zdraví s následkem smrti ho soud může v případě prokázání viny poslat až na osm let do vězení.

Plzeňský policejní ředitel Luboš Berka nechal obviněné policisty dál sloužit. "Od toho případu uplynula už dlouhá doba a postavit je nyní mimo službu vidím jako neúčelné. Navíc se nejedná o úmyslný trestný čin ale nedbalostní jednání," vysvětlil Berka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám