Hlavní obsah

Kvůli explozi v ostravské koksovně je obviněn muž, který utáhl špatný ventil

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kvůli smrtícímu výbuchu v koksovně společnosti Arcelor Mittal Ostrava, při které loni v listopadu zemřel jeden stážista z Indie a dalších osm lidí bylo zraněno, se bude před soudem zodpovídat 42letý zaměstnanec firmy. Policie již vyšetřování případu ukončila a v minulých dnech podala návrh na podání obžaloby pro trestný čin obecné ohrožení. Obviněnému hrozí tři až deset let vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Výbuch otřásl koksárenskou baterií ve Slezské Ostravě 7. listopadu.

Článek

Výbuch otřásl koksárenskou baterií ve Slezské Ostravě 7. listopadu v deset hodin dopoledne. Při následném požáru bylo těžce zraněno devět lidí - čtyři Indové, kteří zde byli sbírat zkušenosti, a pět Čechů. Jeden z Indů později zemřel, ostatní utrpěli rozsáhlé popáleniny s léčením v délce několika týdnů. Škoda byla vyčíslena na 10,6 miliónu korun.

Po shromáždění důkazů policie dospěla k závěru, že tragédii způsobilo selhání lidského faktoru a obvinila z obecného ohrožení 42letého zaměstnance. „Muž je podezřelý, že jako určený zaměstnanec měl v rámci prováděných prací uzavřít stanovený uzávěr koksárenského plynu pro velkokapacitní koksárenskou baterii, nicméně při manipulaci pak zřejmě uzavíral jinou armaturu,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Chyba zaměstnance tak podle obvinění byla příčinou zvýšení tlaku koksárenského plynu, který se nahromadil ve výbušné koncentraci a poté mělo dojít k jeho náhodné iniciaci a výbuchu.

Vyšetřování případu bylo velmi složité, spisový materiál obsahuje stovky stran. „Komisař k výslechům zúčastněných přibral také tlumočníky, neboť čtyři zranění jsou cizinci. Nutno konstatovat, že s tlumočením z hindštiny se ostravští kriminalisté nesetkávají při prověřování příliš často,“ dodala Holčáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám