Hlavní obsah

Kvůli dívce málem uškrtil 17letého mladíka, soud mu snížil trest na čtyři roky

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na čtyři roky za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci studenta brněnské právnické fakulty Martina Smékala (24) za to, že škrtil svého soka v lásce, až upadl do bezvědomí. O jeden rok mu tak zmírnil trest, který mu uložil senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě loni 19. prosince, proti kterému se odvolali jak obžalovaný, tak státní zástupce.

Obžalovaný student Martin Smékal u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Mladík původně u krajského soudu „vyfasoval“ za vydírání a pokus o vraždu trest na 10,5 roku. Krajský soud se ale musel řídit právním názorem Ústavního soudu, který rozsudek zrušil s tím, že případ neměl být kvalifikován jako pokus o vraždu. Podle jeho soudců Smékal těžko mohl vědět, že krátkým škrcením nižší až střední intenzitou může způsobit smrt skrze takzvanou reflektorickou zástavu srdce. Pro laika je to neznámý pojem.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Smékal u olomouckého vrchního soudu.

„Respektovali jsme závazný nález Ústavního soudu. Původní trest byl podle našeho názoru za této situace nepřiměřeně přísný. Proto jsme ho z podnětu odvolání obžalovaného snížili,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik s tím, že odvolání státního zástupce, který požadoval vyšší, šestiletý trest soudci naopak zamítli jako nedůvodné.

Spor o dívku

Smékal na svého tehdy sedmnáctiletého soka zaútočil v červnu 2015 v místní části Olomouce Droždíně. Nejprve mu vyhrožoval, aby dívku nechal, což mladík odmítl. Poté ho povalil na záda, klekl na něj a kolem krku mu obtočil napájecí kabel. Škrtil ho tak dlouho, dokud mladík neupadl do bezvědomí. „Držel jsem ho deset patnáct sekund, když začal modrat, uvědomil jsem si, co dělám, a pustil jsem to,“ řekl policistům Smékal.

Po útoku prý zpanikařil a odešel. Co se stalo, si údajně uvědomil až doma. Na místo se chtěl vrátit, ale nedokázal to. Přišli si pro něj až kriminalisté. Napadený se později sám probral. Přivolaní záchranáři ho pak odvezli do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám