Hlavní obsah

Kvůli bitce o rozbitou sklenici dostal policista podmínku

Právo, Radim Vaculík
Praha

Osmnáctiměsíční podmínku si v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 7 vysloužil policista Pavel Vondra za to, že předloni v srpnu mimo službu kvůli sporu o rozbitou sklenici od piva zmlátil v jedné pražské restauraci tamního hosta. Tomu navíc musí zaplatit přes 200 tisíc korun.

Foto: archiv Právo

Dušan Kütner v nemocnici po potyčce s policistou.

Článek

„Vy jste ten útok v podstatě započal. Neměl jste právo toho člověka vychovávat, nutit ho uklízet rozbitou sklenici, kterou už navíc zaplatil, neměl jste ho co strkat, a už vůbec ne za roh restaurace. To je skutečně důvod to brát jako už zahájení útoku,“ uvedl v úterý směrem k obžalovanému soudce Roman Podlešák.

Doplnil, že neuvěřil Vondrově obhajobě o nutné sebeobraně. Tento policista z pražské pohotovostní motorizované jednotky u soudu tvrdil, že bránil servírku, snažil se prý opilého hosta uklidnit a pak najednou od něj dostal pepřovým sprejem do očí, za což poškozenému následně uštědřil dvě rány do obličeje.

Jenže podle Podlešáka, a především svědectví samotné servírky, které soud uvěřil jako jediné objektivní účastnici incidentu, se vše odehrálo jinak.

Choval se jako vyhazovač, řekla svědkyně o policistovi, který zmlátil hosta kvůli sklenici

Krimi

„Nikoli vy jste jednal v nutné obraně v reakci na pepřový sprej, jak jste tvrdil. Naopak poškozený jednal v obraně tím sprejem na základě vašeho útoku. Byla to z jeho strany naprosto pochopitelná snaha a naprosto legitimní nutná obrana proti tomu, jak jste se k němu zachoval,“ měl jasno Podlešák.

Konflikt přitom začal naprosto banálně. Kamarádi se v restauraci dostali do hlasitější výměny názorů, při které poškozený Dušan Kütner shodil nechtě ze stolu sklenici od piva. Debatu ukončili a Kütner šel zaplatit naposledy objednané dva panáky vodky a škodu za rozbitý půllitr. Servírce nechal 500 korun a dostal od ní vyhubováno.

Jenže když chtěl odejít, cestu mu zastoupil obžalovaný Vondra s tím, ať si Kütner po sobě rozbitou sklenici uklidí. Policista byl přitom v civilu a jen čekal na svou přítelkyni, která v restauraci vypomáhala jako druhá servírka.

„Nemám důvod nevěřit svědkyni, že vy jste byl ten, kdo bezdůvodně začal fyzický konflikt, že jste se choval jako hospodský vyhazovač,“ kritizoval Vondru soudce.

Poškozený prý vytáhl sprej až poté, co podle svých slov dostal od Vondry dvě rány pěstí, přišel o brýle, neviděl a skončil na kolenou. Tyto údery však nikdo nezaznamenal. Následné policistovy dva až tři údery po vystříkání spreje však byly drtivé.

Host restaurace v Praze při hádce pobodal policistu v civilu

Krimi

Kütner skončil po útoku na operačním sále, týden si poležel v nemocnici, další čtyři doma. Má následky, některé trvalé. Dvě titanové destičky ve tváři, jizvu u oka, zkřivená ústa, nerv je zřejmě nevratně poškozen. A čeká ho další operace obličeje.

Podle Podlešáka se tedy Vondra dopustil ublížení na zdraví a výtržnictví. Během dvouleté zkušební doby má také povinnost zaplatit poškozenému přes 206 tisíc korun. Sám obžalovaný se ale na místě odvolal, takže verdikt není pravomocný a bude ho řešit nadřízený pražský městský soud.

„S rozsudkem nesouhlasíme s tím, že klient nadále trvá na své nevině. Myslíme si, že tam byla nutná obrana na straně mého klienta, a nikoli poškozeného,“ komentoval věc Vondrův obhájce Petr Řehák.

S odvoláním podle svých slov počítá i Kütnerův právní zástupce Jan Poláček, a to kvůli požadavku na vyšší odškodné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám