Hlavní obsah

Kulový blesk na Sokolovsku zabil psa, muž unikl jen o vlásek

Právo, Martin Polák, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bublava
Aktualizováno

Patrně kulový blesk zabil staršího psa malamuta jménem Čiko. Blesk ho zasáhl v pátek odpoledne na Záchranné stanici handicapovaných živočichů Drosera v Bublavě na Sokolovsku. Její správce Vladimír Tomáš Smolík zřejmě jen o vlásek unikl vážnému zranění a možná i smrti.

Foto: Martin Polák, Právo

Otvor, který prorazil kulový blesk do dřevěné chatky záchranné stanice.

Článek

„Blesk vlétl z jedné strany do naší dřevěné chatky, kde máme zázemí, seděl jsem jen několik metrů od ní. A těsně před tím jsem byl v boudě pro fotoaparát. Pak se ozvala strašně velká rána,“ popsal Právu páteční událost Smolík.

Čiko podle něj ležel pod chatkou a na místě zahynul. „Byl zvyklý tam lehávat, je to pro mě ztráta. Další dva psi v těsné blízkosti se začali motat a pak utekli,“ pokračoval správce.

Kulový blesk si na jedné straně chatky prorazil otvor o průměru zhruba 15 centimetrů a stejně velkou díru udělal, když chatu opouštěl na druhé straně.

„V chatě po něm zůstal velký nepořádek a samé třísky, některé byly zabodnuté i ve stropě. Poničil nám i zařízení přibližně za 70 tisíc korun. Solární panel, vysílačku, chladničku a další věci,“ vyjmenoval Smolík.

Bouřka spláchla západ Čech.

Stopy na obydlích zanechala bouřka s lijákem, která se v pátek odpoledne přehnala nad Tachovskem a Domažlickem. Voda se prohnala terénem a zaplavovala sklepení, nejvíc škod napáchala na Domažlicku.

Cestu si našla do dvora domu v Semošicích, objektu, který se nachází u mostu přes Radbuzu. Vodu odčerpali hasiči ze sklepa domu na Týnském předměstí v Domažlicích, zasažena byla restaurace Kovárna a 25 cm vody zalilo sklepení hospůdky U kamenného sloupu. V Dolní Kamenici u Holýšova zalila zhruba metrová voda z rozvodněného potoka sklep kulturního domu. S půlmetrem vody ve sklepě si hasiči poradili v domku na Nádražní ulici v Boru na Tachovsku.

„Většinou jde o zásahy ve sklepení objektů, nejvíc jich je na Domažlicku. V několika případech, například v Puclicích, čerpají hasiči vodu ze studní, které spláchla povrchová voda,“ informoval řídící důstojník západočeských hasičů Jan Rayser.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám