Hlavní obsah

Kulka z hlavy Vytopila mohla být trofej i důkaz lásky, míní soudní znalci

Právo, Petr Kozelka

Nedostatek ohleduplnosti, manipulativnost a téměř nereálná možnost nápravy. A také smrtící kulka, kterou nosila obžalovaná na klíčích jako trofej i podivný důkaz lásky. Hodně nelichotivé vysvědčení vystavili v pátek soudní znalci z oboru psychologie a psychiatrie Filipu Onderkovi a jeho exmanželce Radce, kteří se před brněnským Krajským soudem zpovídají z vraždy místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radka Onderková bojuje podle znalců ženskými zbraněmi. Snad i proto nosí k soudu stále hlubší výstřihy. V pozadí její exmanžel Filip Onderka.

Článek

Podle státní zástupkyně dvojice zavraždila politika loni na začátku září poté, co ho vylákali do Mariánského údolí v Brně. Tělo měli zakopat u silnice a předtím mu ještě uříznout hlavu. Motivem mohly být peníze i vztahové problémy.

Zatímco Onderka tvrdí, že smrtící ránu vypálila jeho exmanželka, ta se hájí tím, že Vytopila nikdy neviděla. Podle znalců mají ale dost silný žaludek na zastřelení nic netušícího člověka oba obžalovaní.

„Zvláštní například je, že krátce před vraždou oba trénovali střelbu do kokosu, který svou velikostí, tvarem a tvrdostí připomíná lidskou hlavu,“ upozornili znalci.

Onderka se mohl chtít Vytopilovi pomstít

Onderka je podle nich orientován na okamžité uspokojování potřeb, proto navštěvoval často vykřičené domy a také nasekal dluhy. Opakovaně byl už trestán za výrobu drog, má pocit osobní výjimečnosti, při znaleckém vyšetření se například srovnával s Jiřím Kajínkem.

„Jeho motivem byly zřejmě peníze, ale nelze vyloučit ani to, že se mu chtěl pomstít za to, že byl úspěšný v lásce i životě. O jeho postojích svědčí to, že po vraždě spal v posteli, kde předtím spával Vytopil, a jako pyžamo dokonce používal jeho triko,“ potřásli hlavou znalci.

O jeho povaze svědčí podle znalců i to, že byl podle nich schopen nožem oddělit hlavu mrtvého Vytopila od těla takřka bez mrknutí oka. „Můj klient je kuchař, a tak je zvyklý odříznout hlavu srnce nebo třeba králíkovi,“ snažil se znalce přesvědčit o citlivé povaze svého klienta jeho obhájce.

„Takže kdyby mu jako kuchařovi donesli člověka, jen tak mu uřízne hlavu?“ kontrolovali znalci.

Znalci: Onderková je psychopatka

Onderkovou, která se živila privátním sexem a výkladem karet, odborníci označili za psychopatku s agresivními, asociálními a parazitickými rysy.

„Má potřebu zaujmout okolí, ráda manipuluje, snaží se získat moc nad druhými zvláště ve vztahu k mužům, k tomu používá ženské zbraně, emoční vydírání a sebevražedná gesta, kterými trestá případné viníky. Motiv mohl být majetkový, ale i triumf nad sokyní v lásce. Mohla být schopna pitvat cizí hlavu, aby vyndala kulku, zvlášť když byla sama schopná si nůžkami na nehty otevřít zápěstí, podebrat žílu a pak ji nastřihnout při jednom ze sebevražedných gest,“ uvedli znalci.

Vytopil se podle kriminalistů chtěl stát čtvrtým vrcholem milostného trojúhelníku. Ten tvořili obžalovaní a bývalá prostitutka Pavla A., která měla s Onderkou dcerku. Jenže pak odešla k Vytopilovi, který se chtěl o dítě starat. Ovšem o dítě chtěla podle znalců pečovat i Onderková, která děti mít nemohla, jenže Pavla A. byla zásadně proti.

Senát v čele s Tomášem Kurfiřtem by mohl vynést verdikt nad oběma obžalovanými, kterým hrozí až 18 let kriminálu, už příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám