Hlavní obsah

Kulínský měl se šesti sboristkami pohlavní styk, tvrdí obžaloba

Právo, Novinky, ČTK, bed, pno
HRADEC KRÁLOVÉ

U Krajského soudu v Hradci Králové začalo v pondělí další líčení s bývalým sbormistrem dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumilem Kulínským. Obžaloba přinesla na úvod jednání novou informaci, podle které hudebník souložil se šesti členkami sboru. Kulínský zneužívání 49 sboristek, ze kterého je obviněn, odmítá. V případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Článek

Kulínský se vyjadřoval k jednotlivým výpovědím bývalých sboristek. Ty jej vesměs obviňují z osahávání, hlazení na různých místech pod oblečením, vkládání prstů do vagíny, ale i ze soulože v době, kdy jim nebylo patnáct let. Případy se údajně staly v hotelových prostorách na zájezdech v Japonsku, Itálii, Jihoafrické republice, někdejší NDR i jinde.

"Nedovedu si představit, proč to vzniklo. Sborem prošlo několik tisíc dětí, které byly ve sboru spokojené a šťastné. Nechápu, jak je možné, že 49 z nich je nespokojených," řekl před soudem Kulínský, který tvrdí, že ve sboru nikdo nikoho k ničemu nenutil.

Kulínský připustil pohlavní styk s několika sboristkami

Některé skutky se údajně staly také v horských střediscích při soustředěních sboru, která se konala dvakrát ročně. Sbormistr veškerá obvinění odmítá. Připustil pouze, že s několika sboristkami měl intimní styk.

"Ale vždy jim bylo více než šestnáct let a bylo to dobrovolné," tvrdí. Nepopřel ani krátkodobé intimní sblížení se sestrou své první manželky. Jak řekl, nedovede si vysvětlit, proč proti němu jeho bývalé svěřenkyně vypovídají nepravdivé věci.

"Nerozumím tomu, nechápu to," byla jeho nejčastější odpověď. V některých případech spekuloval, že by za obviněním mohla být žárlivost nebo nenaplněné touhy děvčat po uplatnění ve vrcholných sekcích sboru.

Na první osahávání dívek si Kulínský nevzpomíná

Prvního osahávání se měl Kulínský podle obžaloby dopustit v roce 1984. "Nejsem si vědom, že by k něčemu takovému došlo," řekl k tomuto případu Kulínský.

Hlavní líčení je prozatím naplánováno do 13. listopadu. V úterý bude pokračovat slyšením matky obžalovaného Blanky Kulínské, v dalších dnech soud začne vyslýchat bývalé sboristky a další svědky. Řada z nich ale soudu již oznámila, že se slyšení nemůže zúčastnit, takže není jisté, kolik přímých svědectví se soudcům podaří opatřit a nakolik budou nuceni vycházet z výpovědí, poskytnutých v přípravném řízení. "V případě prokázání viny hrozí obžalovanému až dvanáct let vězení," připomněl státní zástupce Jan Bohutínský.

Reklama

Výběr článků

Načítám