Hlavní obsah

Kulínský mě neznásilnil, prohlásila bývalá sboristka

Právo, Jiří Bednář
PRAHA

Neznásilnil mě, prohlásila v úterý u soudu Veronika H., bývalá členka sboru Bambini di Praga. Podle spisu je jednou ze šesti sboristek, s nimiž měl Bohumil Kulínský pohlavní styk. Vypovídala před senátem Krajského soudu v Hradci Králové a nebylo to pro ni snadné, při některých otázkách sotva zadržovala slzy.

Článek

Bývalý sbormistr Kulínský čelí obžalobě, že v letech 1984 až 2004 zneužíval dívky ze souboru. Státní zástupce jej viní z trestných činů pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a útisku. Veronika H. soudu řekla, že do sboru přišla v osmi letech a o dva roky později začala jezdit na soustředění a zahraniční zájezdy.

Popisovala, že jí sbormistr při různých příležitostech vybízel, aby se ho dotýkala na přirození, sám ji osahával a hladil na intimních místech. „Dnes si myslím, že ho to sexuálně vzrušovalo, měl při tom zavřené oči. Ale tehdy jsem byla dítě a nevěděla jsem, že je to nenormální. Byl pro všechny velkou autoritou.

První pohlavní styk jsem měla s Kulínským ve 14 letech v hotelu, na zájezdu v Japonsku. Přišel na můj pokoj v době, kdy jsem tam byla sama a došlo k tomu,“ uvedla.

Nešlo o znásilnění

Odhadla, že do svého odchodu ze souboru souložila s Kulínským asi desetkrát. Jednou i u něho na chatě, kde byla s rodiči a sestrami na návštěvě. „Naši s dětmi spali v jednom pokoji a já už jsem se tam nevešla. Kulínský přišel s tím, že budu spát u něho,“ řekla.

Na opakovanou otázku, zda se pokoušela souloži ubránit, odpověděla, že se rozhodně o znásilnění nikdy nejednalo. „Sbor byl kus mého života. Naučila jsem se tam zpívat, ale také to, že lidem se nedá moc věřit,“ poznamenala. Atmosféru ve sboru vnímala jako soupeřivou, plnou rivality, a podle jejího mínění k tomu přispíval i Kulínský.

„Když se třeba mezi některými dívkami vytvořil přátelský vztah, snažil se jej rozeštvat. Například nedovolil, aby na zájezdu spolu bydlely na jednom pokoji,“ uvedla.

Další svědci v úterý vypovídali ve prospěch obžalovaného

Tři sboristky shodně tvrdily, že ve sboru se nic nepřístojného nedělo, nic se k nim nedoneslo, pokud chodily do sauny tak dobrovolně a na pokojích bydlely vždy tak, jak se domluvily s ostatními.

Lukáš Jindřich, který do Bambini di Praga přišel ve svých šesti letech a dnes tam působí jako dirigent, veškerá tvrzení o nezákonném chování Kulínského odmítl. „Byl přísný, jenže to bylo nutné. Kdyby se ale k dívkám choval nějak nepřístojně, určitě by se to neutajilo,“ řekl. Tato část hlavního líčení skončí v pátek, na jaký termín bude jednání odročeno zatím není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám