Hlavní obsah

Kulínský dostal vycházku a dirigoval, dívky pod osmnáct musely opustit sál

Právo, rav, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Někdejšího sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského (51), který si odpykává trest 5,5 roku za zneužívání sboristek, pustilo vedení pražské ruzyňské věznice za dobré chování na Vánoce domů. Stihl si tak zadirigovat svůj sbor na koncertě v Praze, ale děvčata mladší osmnácti let musela opustit sál.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bohumil Kulínský při nástupu do věznice

Článek

"Bohumil Kulínský v sobotu skutečně zašel na koncert svého bývalého sboru v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. Dokonce si i zadirigoval," potvrdila Právu v pondělí manažerka souboru Jana Puterová.

„Pan Kulínský oddirigoval část pásma koled, které vytvořil společně se svou maminkou. Všechny dívky mladší osmnácti let však musely odejít,“ dodala.

Kulínský totiž kromě trestu vězení nesmí podle pravomocných verdiktů soudů deset let pracovat s dětmi a mladistvými. Pokud by někdo mladší zůstal během koncertu v Kulínského přítomnosti, porušil by sbormistr rozsudek.

Šlo prý o náhodu

Podle Puterové nebylo společné vystoupení předem domluveno. „Šlo o víceméně náhodné setkání až na místě. Pan Kulínský zatoužil po dirigování,“ upřesnila manažerka. Rodiče dětí podle ní na účast Kulínského reagovali kladně a bez problémů.

Ovace ve stoje 

Hosty v kostele byli zejména turisté, především ze zahraničí, kteří o Kulínského případu nic neví a vánoční vystoupení prý odměnili ovacemi ve stoje.

Mluvčí ruzyňské věznice Pavla Bohatová nejprve odmítla komentovat, zda Kulínský skutečně vycházku dostal. Pouze obecně sdělila, že všichni vězni na ni mají ze zákona právo po odpykání určité délky trestu na jeho přerušení v souvislosti s návštěvou rodiny.

„Je možné, že se dostal ven v souvislosti s návštěvou na několik dní, že i pan Kulínský je mezi těmi odsouzenými, kteří šli na návštěvu rodiny,“ doplnila nakonec konkrétněji.

Návštěva je podle ní několikadenní, zhruba po dobu Vánoc, poté se musí Kulínský vrátit zpět do věznice. Během vycházky prý nemá nějaká zásadní omezení, nesmí ale například vycestovat do zahraničí a samozřejmě porušovat zákon.

Doma může být už v květnu

Po návratu do ruzyňské věznice v ní ale Kulínský zřejmě nepobude už příliš dlouhý čas. Bývalý sbormistr totiž nastoupil do vězení loni 6. dubna a po odpykání poloviny trestu má nárok požádat o podmínečné propuštění. Tou polovinou je 33 měsíců z určeného trestu (66 měsíců).

Vzhledem k tomu, že si odseděl už sedm měsíců před svým odsouzením ve vazbě a nyní má za sebou odpykáno dalších téměř 21 měsíců trestu, do zmíněné poloviny mu zbývá už jen něco málo přes pět měsíců. O propuštění tak může teoreticky požádat už v květnu 2011.

Za pohlavní zneužívání Kulínskému původně hrozilo až deset let za mřížemi. Krajský soud v Hradci Králové sbormistrovi nejprve uložil jen tříletou podmínku, odvolací pražský vrchní soud však trest zpřísnil a poslal ho na 5,5 roku do věznice s dozorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám