Hlavní obsah

Kubiceho policisté dopadli vietnamský gang kuplířů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ještě před vypuknutím Kubiceho aféry zadrželi koncem května čtyři muže a dvě ženy vietnamské národnosti. Podle kriminalistů měli tito lidé obchodovat s lidmi. Dále měli zadržení nutit své krajanky k prostituci.

Článek

Při domovních prohlídkách u obviněných našli policisté drogy, velké množství pirátských CD i mladého Vietnamce, kterého prý obvinění drželi půldruhého měsíce v zajetí a nechávali si vyplácet od jeho rodičů peníze. Uvedla to mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová.

Organizovaná skupina podezřelých byla obviněna z obchodování s lidmi a z kuplířství a všichni skončili ve vazbě. Hrozí jim až 12 let vězení.

Policisté z ÚOOZ sledovali gang od loňského listopadu. Šest vietnamských obchodníků údajně shánělo v rodné zemi převážně dívky pro pomocné práce či místa servírky v restauracích zemí Evropské unie. Zájemci pak museli již ve Vietnamu zprostředkovatelům zaplatit za vyřízení veškerých formalit a nákladů 6500 dolarů (146 tisíc korun). Vietnamky se do ČR dostaly přes Rusko

Legálně se však dostali jen do Ruska, kde je kontaktovali převáděči, kteří zájemce o práci dostali nelegálně přes Ukrajinu, Slovensko či Polsko do České republiky. Používali nákladní i osobní vozy, někteří prý museli jít i pěšky.

Policisté z ÚOOZ zjistili nejméně 25 vietnamských občanů, kteří takto doputovali do ČR loni v srpnu. Po překročení hranice se podle Kosinové nechali úmyslně chytit policií a skončili v azylových zařízeních. Členové gangu pak kontaktovali zadržené dívky a posílali je dále do Německa či Británie nebo je nutili provozovat prostituci, a splácet tak údajný dluh. Z původních 6500 dolarů prý narůstal o výdaje na stravu, ubytování a vyřizování nelegálních dokladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám