Hlavní obsah

Kubice končit nemusí, chce jít studovat

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dlouholetý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice má šanci ve své funkci zůstat i po Novém roce, kdy začne platit nový služební zákon. Ten sice všem policejním šéfům předepisuje vysokošolské vzdělání, což Kubice nesplňuje, ale zároveň dává možnost potřebné vzdělání doplnit. Kubice dal přitom v úterý najevo, že je připraven se studiem začít.

Článek

O tom, že by Kubice mohl kvůli chybějícímu vzdělání ve funkci skončit, informovalo Právo jako první už letos v září. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) totiž krátce po nástupu do funkce prohlásil, že v tomto ohledu nechce připustit žádné výjimky.

Nyní však svá slova zmírnil s tím, že se to týká pouze lidí, kteří ještě ve funkci nejsou. "Není možné, aby tam nastoupil člověk bez potřebného vzdělání. Funkcionáři, kteří již ve funkci jsou, ale mají ze zákona přechodnou dobu, během které si mohou vzdělání doplnit," řekl Langer.

Na získání diplomu má šest let

Právě toho chce Kubice využít. "Pan ředitel je podle svých slov připraven si v souvislosti s účinností nového služebního zákona potřebné vzdělání doplnit," uvedla mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová. Na získání magisterského diplomu tak bude mít Kubice stejně jako další funkcionáři v podobné situaci šest let.

"Sepíše se s ním smlouva o služebním poměru na dobu určitou, tedy právě na těch šest let. Pokud do té doby studium úspěšně neukončí, musí z funkce odejít," vysvětlila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Langer k tomu poznamenal, že nadřízený příslušného funkcionáře pak musí posoudit, zda jde o perspektivního člověka. "Nesmí na tom místě sedět celou tu dobu a nevzdělávat se. Pokud však studovat začne, je tento postup možný," řekl Langer.

Před dvěma měsíci přitom ministr vystupoval proti tomuto postupu. "Zákon sice umožňuje výjimku, ale já jsem opakovaně řekl, že jsem proti jakýmkoliv výjimkám, a proto nepředpokládám, že by tohoto ustanovení zákona bylo nadužíváno," prohlásil v září Langer.

Ve hře je i Kubiceho stíhání

Chybějící vzdělání však není to jediné, co Kubiceho dráhu v čele elitního útvaru v současné době ohrožuje. Inspekce ministra vnitra totiž v říjnu navrhla státnímu zástupci, aby ho spolu se dvěma jeho podřízenými obvinil v souvislosti s vyšetřováním úniku tzv. Kubiceho zprávy do médií ze tří trestných činů.

O tom, zda proti třem policistům trestní stíhání skutečně zahájí, rozhodne státní zástupce Michal Zachystal podle svých slov v nejbližších dnech.

Pokud přitom žalobce Kubiceho a jeho podřízené Hynka Vlase a Jaroslava Hrušku obviní, bude podle policejního prezidenta Vladislava Husáka na místě jednat o jejich postavení mimo službu. V případě soudní dohry by všem třem za zneužití pravomoci veřejného činitele, pomluvu a neoprávněné nakládání s osobními údaji hrozilo až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena za Kubiceho život: tři milióny

Za vraždu šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho byl gang kolem bývalého vladního tajemníka Zdeňka Doležela...

Výběr článků

Načítám