Hlavní obsah

Kryštof II. mírně snížil počet nehod

– PRAHA
Novinky, apb, tom, Právo

V první den dopravně bezpečnostní akce Kryštof II. došlo na území České republiky k 488 dopravním nehodám. O život přišli dva lidé, šest bylo těžce zraněno. To představuje o tři oběti na životech a šedesát nehod méně než v pondělí. Nejvíc nehod bylo tradičně v Praze.

Foto: Catherine Makarewitch - Měsíc autorského čtení Ostrava

Daniela Seel v klubu Atlantik

Článek

"V úterý to bylo 97 nehod. Denní průměr v Praze je 120 nehod, takže se ukazuje účinnost akce," řekl Ladislav Bernášek z tiskového oddělení pražské policie.

V průběhu úterý policisté na území hlavního města zjistili celkem 2200 přestupků, za které rozdali pokuty v hodnotě přes 560 tisíc korun. Mezi nejčastější přestupky patřilo nedodržení nejvyšší povolené rychlosti, celkem ve 440 případech.

Téměř 230 kontrolovaných vozidel bylo v nevyhovujícím technickém stavu. Dalších 38 řidičů nepředložilo při kontrole doklad o pojištění odpovědnosti a 48 vyjelo do ulic bez náležitých dokladů. V 15 případech muži zákona zjistili alkohol v dechu řidiče. Mimo to policisté zadrželi v rámci akce také jednoho pachatele majetkové trestné činnosti a dvě hledané osoby.

Ubylo agresivity

Příznivý dopad akce Kryštof 2 na pokles nehodovosti si pochvalují i středočeští policisté. "Pokles nehod je sice mírný, ale na silnicích je méně agresivity a bezohlednosti. V úterý jsme zaznamenali 2500 dopravních přestupků, udělili pokuty za jeden milión korun, a jen osm řidičů jsme přistihli s alkoholem za volantem. Jediná nehoda s úmrtím se v úterý stala na Kutnohorsku," řekl ve středu Právu šéf středočeské dopravní policie Stanislav Huml.

Přiznal, že se těší na nová rychlá auta a další modernizaci techniky pro dálniční oddělení. "Slíbil to ministr vnitra Stanislav Gross. Nebudeme už tak krátcí na majitele rychlých vozů. I to pomůže zlepšit bezpečnost na silnicích," dodal Huml.

V Jihomoravském kraji se stalo 49 nehod, z toho 23 v Brně. Moravskoslezský kraj zaznamenal 52 nehod, z toho 17 v Ostravě.

Šestkrát bez řidičáku

Klatovským policistům se chytil do sítě pěkný úlovek. "V Pražské ulici jsme kontrolovali řidiče ve Škodě 105, který neměl řidičský průkaz. Následně jsme zjistili, že 29letý muž ze Strakonic řidičák nikdy neměl a jen za poslední dva roky byl přistižen policisty při řízení vozidla šestkrát. Ve třech případech ho už soud stačil odsoudit za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Podle posledního rozsudku z letošního ledna má uložen zákaz řízení motorových vozidel do roku 2013," uvedl zástupce klatovského policejního ředitele Karel Fořt.

Policisté muži zakázali další jízdu a čeká ho už v pořadí čtvrté obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí. Státní zástupkyně chce případ vyřídit ve zkráceném trestním řízení s tím, že navrhne soudu, aby vozidlo, se kterým muž páchá dál trestnou činnost, propadlo státu.

Kontrolují cyklisty i policisty

Kontroly si posvítily i na hlídkující policisty. "Připadal jsem si jak malé dítě. Kontrolovali, jestli mám pořádně zapnutou uniformu, jestli se neopírám o auto a zkoumali, jak působím na veřejnost," stěžoval si na Tachovsku jeden z policistů, který z obav před kázeňským postihem nechtěl uvést jméno.

Po setmění přicházejí na řadu i cyklisté. Neosvětlená kola přijdou rovněž na tisícovku. "Je to šílené. Dnes při cestě z práce mě kontrolovali hned dvakrát. Pokaždé jsem zaplatil," svěřil se v Pardubicích na cyklistické stezce Jiří Liška, vedoucí již pokorně své kolo po cyklistické stezce. Při běžné prohlídce kola však bylo jasné proč. Chybělo mu totiž z povinné výbavy takřka vše.

Policie utajuje konec akce

Policisté sice vědí, kdy akci Kryštof ukončí, ale odmítají to sdělit. Na policejním prezídiu také nechtějí uvádět přesná průběžná denní čísla. "Budou sdělena až po ukončení akce," odpověděl ve středu na dotaz Práva pracovník tiskového odboru policejního prezídia David Kubalák.

Podle údajů z krajů o příčinách nehodovosti bylo nejčastější nedání přednosti v jízdě. Nepřiměřená rychlost a alkohol byly další příčiny neštěstí na silnicích.

Ředitel dopravní policie ČR Zdeněk Bambas odpovídá:

Jak se díváte na to, že právě probíhající dopravně bezpečnostní akce, veřejností nazývaná Kryštof 2, se stává terčem kritiky řady řidičů, stejně jako podobná akce před měsícem?

Já bych s tímto názorem úplně nesouhlasil. Poměrně pečlivě sleduji reakce řidičů a víc se setkávám se souhlasem než s odporem. Nikdo se přece nechce na silnici zabít, ale existuje tu určitá schizofrenie. Lidé u nás oprávněně nadávají na stav silnic i na to, jak bezohledně řidiči jezdí. Při tom ale ti samí lidé telefonují do různých rozhlasových stanic a oznamují, kde je radar a kde kontrolují policejní hlídky.

Domníváte se, že jednorázová akce jako Kryštof může ovlivnit bezpečnost na našich silnicích?

Může a velmi významným způsobem. Musí se však opakovat často. Během akce Kryštof výrazně klesl počet dopravních nehod.

Jednou ze tří nejvíce kritizovaných oblastí v čerstvé zprávě Evropské komise o připravenosti ČR ke vstupu do EU je situace na našich silnicích.

Já tu zprávu zatím dokonale neznám, to je spíš otázka pro ministerstvo dopravy. Když se ale podíváte na počet dopravních nehod ve Francii, je vyšší než u nás.

Reklama

Související témata:

Související články

Na řidiče bude ráno znovu čekat Kryštof

Čeští policisté budou opět ve velkém kontrolovat řidiče na našich silnicích. Akce, svým rozsahem podobná měsíc starému Kryštofovi, vypukne v úterý ráno. Zatím...

Výběr článků

Načítám