Hlavní obsah

Kriminalisté ukončili vyšetřování Oleo Chemical

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kriminalisté ukončili vyšetřování případu firmy Oleo Chemical, obhájci deseti obviněných se nyní začnou seznamovat se spisem. Ve středu to řekl dozorující žalobce Adam Borgula Vrchního státního zastupitelství v Praze. Trestní stíhání se týká i lobbisty Iva Rittiga. Skupina byla údajně organizovaná a vyváděla z Oleo Chemical peníze.

Foto: Novinky

Ivo Rittig

Článek

Mimo Rittiga se trestní stíhání týká také zakladatelů firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka či Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Jeden z obviněných údajně žádá o spolupracující pozici, o čemž státní zástupce rozhodne při sepisování obžaloby.

"Policie ukončila vyšetřování. Obhájci s obviněnými se budou seznamovat se spisovým materiálem," řekl Borgula. Přípravné řízení tím ale ještě není u konce, protože právníci nyní mohou navrhovat doplnění dokazování, o kterém rozhodne policie. Ta pak obvykle navrhne státnímu zastupitelství podání obžaloby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Urbánek (vlevo) a Kamil Jirounek (vpravo), podnikatelé obvinění v kauze firmy Oleo Chemical

Protikorupční policie v kauze Oleo Chemical stíhá od loňska deset lidí podezřelých z vyvádění peněz z firmy. Rittig je obviněný z praní špinavých peněz, další pak z zkrácení daně či z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jsou mezi nimi i Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal. Všech deset zůstalo na svobodě, návrhy na vazbu zamítl už dříve soud.

Podle vyšetřovatelů mířily peníze za fiktivní práci z Olea Chemical přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets právě k Rittigovi. Pachatelé údajně vyvedli až 20 miliónů korun. Jeden z obviněných šéfů Olea Jirounek to v dřívějším rozhovoru odmítl. Podle něj šlo o standardní poradenství.

Finanční odborník žádá o pozici spolupracujícího obviněného

Podle kriminalistů ale nákladné poradenské služby měly ve skutečnosti zajistit pro Oleo Chemical finančně zajímavou zakázku ohledně pohonných hmot pro dopravní podnik v Praze.

Další obviněný, finanční odborník Jaroslav Kubiska, který dříve spravoval mimo jiné Rittigovy účty, nedávno podle médií při výslechu požádal o pozici spolupracujícího obviněného, což již dříve naznačoval. Jeho výpověď údajně rozkrývá, jak skupina kolem Rittiga vyváděla peníze přes účty v cizině. Státní zástupce Borgula o jeho žádosti zatím nerozhodl. Pokud ji přijme, projeví se to až při sepsání obžaloby. Ostatní obhájci Kubiskovo vyjádření zpochybňují.

Rittig s Kmetěm, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym čelí stíhání také v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Kauza Oleo Chemical ale souvislost s dopravním podnikem nemá, ačkoliv obvinění stojí na obdobné smlouvě s Cokeville Assets jako v kauze jízdenek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám