Hlavní obsah

Kriminalisté na únos exkampeličkáře nevěří

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Odsouzený exkampeličkář Martin Říha k trestu deseti let vězení a třímiliónovému peněžitému trestu za vytunelování První pražské družstevní záložny podle středočeských kriminalistů minulý čtvrtek odpoledne záhadně nezmizel. Zatímco policisté na únos Říhy nevěří, rodiče Řihy jsou o něm přesvědčeni.

Článek

"Odsouzení k vysokým trestům vězení a velkým finančním náhradám nikdy na nic nečekají a zmizí, když se náhodou dostanou na svobodu. A pan Říha se na svobodu dostal ještě před vynesením pravomocného rozsudku. Na únos nevěříme," řekl Právu kriminalista seznámený s okolnostmi zmizení Říhy.

Rodiče exkampeličkáře však stále tvrdí, že syna unesli jeho bývalí partneři v kampeličce. "Policii i Právu jsme sdělili jména těch, které podezíráme z únosu. Syn nebyl tělesně ani duševně schopen útěku. Vyšel před dvěma týdny po třech létech z vězení skoro jako dement. Ani jsme ho nestačili dát zdravotně do pořádku," trvá na svém otec uprchlého Karel Říha.

Kriminalisté verzi otce zpochybňují

"Rodiče vždycky stojí za svými dětmi. Zvláště matky za syny. Uvidíme jestli se domluvili, nebo ne. Chce to jen čas na získání důkazů," odpověděl na dotaz Práva kriminalista z okresního policejního ředitelství Praha-východ, který v den zmizení Říhy ve Zloníně zajišťoval stopy. Mluvčí středočeské policie Soňa Budská spory o způsobu zmizení exbankéře nerozhodla. "K podezřením pana Říhy se nebudu vyjadřovat. Pravdou je, že policie se nyní zabývá všemi osobami, s nimiž Martin Říha spolupracoval a přišel do styku," řekla v úterý Právu mluvčí.

Na dotaz Práva vyslechli-li policisté také členy vedení zaniklé kampeličky a ředitele jejích poboček mluvčí odpověděla: "Kriminalisté nyní v zájmu pátrání neposkytují informace o stavu vyšetřování a pátrání."

Zakladatele První pražské družstevní záložny Říhu a generálního ředitele této záložny Petra Bubeníčka (8 let vězení, 2 miliony peněžitý trest, pozn. red.) pražský městský soud loni v prosinci odsoudil za podvod, který spáchali tím, že převáděli na firmy spjaté s Říhou miliónové částky, které v roce 1999 získali od klientů spořitelny"a připravili je tak o 276 milionů korun.

Podle obchodního rejstříku byl nebo je Říha veden v jedenácti firmách. Rozsudek nenabyl právní moci, protože se odsouzení odvolali k pražskému vrchnímu soudu. O jejich odvolání bude tento soud rozhodovat nejdříve letos na podzim, protože spis obsahuje na 100 tisíc stran a na tři tisíce svědeckých výpovědí, které nelze v kratším čase prostudovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám