Hlavní obsah

Krejčířovi strážci zřejmě přijeli s instrukcemi ze Seychel

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudce Jiří Englich z Obvodního soudu pro Prahu 9 vyhověl návrhu žalobkyně Petry Pavlánové a rozhodl o uvalení vyšetřovací vazby na boxery Romana Kracíka a Dana Macháčka, kteří byli obviněni z účasti na zločinném spolčení v souvislosti s kauzou uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Jak řekl Právu dobře informovaný zdroj, muži se vrátili ze Seychel a měli v ČR plnit pokyny Krejčíře.

Článek

Boxeři patřili ke Krejčířově osobní ochrance. "Důvody vazby jsou podle rozhodnutí soudu dány tím, aby obvinění nemohli ovlivňovat svědky a bylo jim zabráněno v pokračování v trestné činnosti," vysvětlila včera Právu mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Zadražilová.

Soudce Englich neshledal důvod pro uvalení vazby z útěkových důvodů. "V tomto bodě jsem návrhu státní zástupkyně Pavlánové nevyhověl. Vazba může trvat jeden rok. Ale to až rozhodnutí bude pravomocné. Oba obvinění totiž hodlají podat proti rozhodnutí o vazebním stíhání stížnost. O ní pak rozhodne pražský městský soud," odpověděl na dotazy Práva soudce. Podle pracovníků soudu jsou obvinění Kracík a Macháček zřejmě mimořádně nebezpeční.

Obrovská bezpečnostní opatření

"Taková bezpečnostní opatření a tolik policistů v kuklách se samopaly v budově soudu si nepamatuji," poznamenala jedna ze soudních úřednic. Bezpečnostní opatření a přítomnost policejní zásahovky u soudu přiznal i Englich. "Oba obvinění jsou mimořádně tělesně zdatní," poznamenal.

Prý už plnili pokyny

"Obvinění prošli speciálním výcvikem v boxu a asijských bojových uměních. V okamžiku zadržení minulý týden v pátek v Praze policisty z Útvaru rychlého nasazení měli u sebe tři legálně držené a nabité pistole ráže 9 mm. Jeden z obviněných se při zadržení pokusil o odpor. Doprovázela je další osoba ozbrojená stejnou pistolí. Měli u sebe také velké americké nože a povolení na brokovnici," upřesnila Právu Pavlánová.

bhájce obviněných advokát Filip Bergl nebyl v pondělí ve své kanceláři zastižitelný, proto se k informacím Práva a sdělení soudce a žalobkyně nevyjádřil.

Kracíka s Macháčka zadrželi detektivové z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOFK) za dva týdny po návratu ze Seychelských ostrovů, kde byli u Krejčíře. Podle informací Práva měli od něj dostat pokyny, které začali plnit.

"Prokazatelně kontaktovali jednoho z obviněných v jedné z Krejčířových trestních kauz. Co bylo účelem kontaktu, co všechno měli zařídit a udělat zatím nelze s ohledem na vyšetřování sdělit," řekl Právu dobře informovaný zdroj. Uvedl, že Krejčíř ze Seychel vyvíjí velkou snahu řídit dění v České republice.

Kdo má a nemá čisté svědomí

"A to i dovnitř policie, státního zastupitelství a politických kruhů. Připomenu, že Krejčíř byl od roku 1992 šetřen v 29 případech. A jen kauzy spadající pod ředitele odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Jaroslava Dolejšího nespadly pod stůl. Takže se lze důvodně domnívat, že na nižších stupních policie a státního zastupitelství může být okolo 40 lidí, kteří nemusejí mít čisté svědomí a mohou být za nečinnost, korupci, spoluúčast na zločinném spolčení a podobně Krejčířem a jeho lidmi vydíratelní," dodal zdroj.

Krejčířovy instrukce ze Seychel mohou být zlověstné. Dokládají to třeba zajištěné dopisy, které před třemi lety Krejčíř propašoval z vyšetřovací vazby. V nich se například vyjadřuje na adresu některých lidí slovy, že se "na každé prase najde řezník". Některé z nich se zřejmě naplnily. Může to například být vražda utajeného svědka Petra Šebesty v jedné z Krejčířových trestních kauz před dvěma lety v luxusním areálu na Vystrkově u Orlické přehrady. Říci jistě to však nelze, protože policie vraha nevypátrala a případ odložila.

Zlověstné je i to, že jeden ze svědků Krejčířových příprav vraždy celníka a pětimiliardového podvodu Radek Zwierzyna z Českého Těšína letos na jaře opustil i s manželkou a dvěma dětmi svůj rodinný dům. "Od té doby jsme je neviděli. Říká se, že je policisté ukryli před Krejčířem v zahraničí," řekl Právu jeden z českotěšínských sousedů Zwierzyny.

Obvinění v kauzách Krejčíře:

Ivan Hricik - ve vyšetřovací vazbě

Aleš Kohoutek - ve vyšetřovací vazbě

Roman Kracík - ve vyšetřovací vazbě

Radovan Krejčíř - stíhán jako uprchlý

Kateřina Krejčířová - stíhána jako uprchlá

Dan Macháček - ve vyšetřovací vazbě

Radko Nauš - ve vyšetřovací vazbě

Tomáš Pavlíček - ve vyšetřovací vazbě

Martin Pechan - stíhán na svobodě

Jaromír Raida - ve vyšetřovací vazbě

Jaroslav Siuda - ve vyšetřovací vazbě

Ivana Skopcová - stíhaná na svobodě

Aleš Zagora - ve vyšetřovací vazbě

pelhřimovský podnikatel - jméno tajeno - stíhán na svobodě

Jak to vše ve skutečnosti je nikdo neví. A policie mlčí. "Nelze se k ničemu vyjádřit. Na vše, na co se tážete, bylo uvaleno informační embargo," vysvětlila včera Právu policejní komisařka ÚOKFK Jana Pinková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám