Hlavní obsah

Krejčíř: vraždu Mrázka mohl objednat někdo z ČSSD

PRAHA

Miliardář Radovan Krejčíř, který se před českou policií skrývá na Seychelských ostrovech, je přesvědčen, že zastřelení podnikatele Františka Mrázka není práce podsvětí, ale profesionála ze speciální jednotky. "Můj názor je, že objednavatelem byl někdo od policie, nebo někdo z politických špiček ČSSD," sdělil v pátek Krejčíř ČTK. Premiér Paroubek něco takového kategoricky odmítl.

Článek

"Uprchlý zločinec Krejčíř zešílel," komentoval v pátek pro Právo Krejčířova slova premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek.

Krejčíř vychází z informací, které se k němu o vraždě dostaly. Ve srovnání s likvidací jiných podnikatelů, je podle něj způsob likvidace Mrázka v Česku novinkou. Krejčíř tvrdí, že se s Mrázkem potkal třikrát v životě, naposledy prý v březnu 2003. "Vím jen, že pan Mrázek byl velmi úzce spjat s lidmi ČSSD a že jeho podnikatelské aktivity byly dost pochybné," uvedl.

Šéf kriminalistů Petr Želásko dnes na dotaz novinářů, zda byl Mrázek spolupracovníkem policie, uvedl, že to nelze vyloučit. "Šetření může něco naznačit, protože aktivity pana Mrázka byly široké jak do oblasti veřejného života, politických sfér, tak mohly být i směrem k policii," řekl.

Policie zatím netuší, kdo je vrah, tápe i v otázce motivu. Vyšetřovatel nyní podle Želáska vypracovává vyšetřovací verze, z nichž každou policie prověří.

Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou trestnou činnost, mimo jiné i za plánování vraždy celníka a únos svého společníka. Policii uprchl při červnové domovní prohlídce a nyní je na Seychelách, kde má občanství. Koncem minulého roku vydal knihu, v niž tvrdí, že uplácel policisty, žalobce i soudce. Tvrdí také, že půjčil sociální demokracii 60 miliónů korun. Směnku, která by měla dluh prokázat, ale dosud nezveřejnil.

Také o Mrázka se policie zajímala v několika případech, a to i v souvislosti s vyšetřováním vražd několika podnikatelů. Nikdy mu ale nic neprokázala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám