Hlavní obsah

Kramný si nafotil mrtvou manželku a dceru, řekla svědkyně soudu

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, hon, bad

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství od soudu s Petrem Kramným (37), který je obžalován z vraždy manželky a dcery. Po dvouměsíční pauze před Krajským soudem v Ostravě ve čtvrtek krátce vypovídala znalkyně z oboru sexuologie, která uvedla, že Kramný netrpí žádnou deviací. Rodinná známá před soudem odpoledne řekla, že si Kramný vyfotil manželku s dcerou po smrti.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Petr Kramný přichází ke čtvrtečnímu jednání.

Článek

14:03 – Soudkyně Gilová přerušuje hlavní líčení do pátečního rána.

14:02 – Kramný: Mohla byste, paní svědkyně, porovnat naše a vaše manželství?

Soudkyně: Pane obžalovaný, svědkyně tady není od toho, aby popisovala své manželství.

Kramný: Věřila jste všemu, co říkala Monika?

Svědkyně: Ano.

14:00 – Kramný důrazně popřel informaci, že by hovořil o tom, že si fotil mrtvá těla svých blízkých. Podle něj se nic takového při vyšetřování neprokázalo. Svědkyně ale tvrdí, že se na své výpovědi trvá.

13:38 – „Manžel vždycky musel najít téma, o čem se s panem Kramným bavit, byla s ním těžká komunikace. Většinou jen mlčel. Když jsem ho po té události viděla poprvé v televizi, byla jsem v šoku. Poprvé jsem ho viděla souvisle mluvit,” řekla rodinná přítelkyně mimo jiné policejnímu vyšetřovateli.

„Připadá mi, že znám dva Petry. Jednoho ňoumu, který mlčky sedí doma, a jednoho výřečného,” uvedla také Zaťková.

13:34 – Soudkyně čte výpověď svědkyně z přípravného řízení.

13:31 – „Když byl Kramný v Egyptě a dlouho se nic nedělo, několikrát mi řekl, že už to dlouho nevydrží, že si vezme život,” uvedla Zaťková.

13:17 – Zaťková byla s Kramným po tragédii v častém kontaktu zejména přes internet. „Ze začátku byl přesvědčený, že se otrávili z jídla s restaurace. Prý ale nic speciálního nejedli, jen nějaký salát a Klárka měla hranolky,” vzpomíná svědkyně.

Kramný se jí pak svěřil, že se dozvěděl, že ho Monika podváděla. Začal jí například posílat její kompromitující fotky, psal jí, že brala prášky a léčila se na psychiatrii. „Každé jeho slovo jsem poslouchala velmi pozorně. Věřila jsem, že by nebyl schopen něco takového udělat. Když jsem si to ale všechno poskládala, věřit jsem přestala,“ řekla svědkyně.

Poukazuje také na jeden z telefonátů vedený s Kramným poté, co se v bulváru objevily fotky mrtvé Moniky a Klárky. „Měla jsem potřebu mu zavolat a říct mu to. A on mi v afektu řekl, že když ležely na postelích, tak si je nafotil,“ dodala svědkyně s pláčem.

13:02 – „Pana Kramného jsem znala jako tichého introverta. Když byl na návštěvě, moc nekomunikoval. Nikdy nepil, vždycky byl spíše tichý. Nikdy bych ze začátku nevěřila, že by něco takového mohl udělat,“ popisuje Zaťková.

13:00 – „Dozvěděli jsme se, že Monika a Klárka jsou mrtvé. Pak jsem volala panu Kramnému. Plakal, vysvětloval mi v rychlosti, co se stalo. Říkal, že se ráno probudil, dotkl se Klárky a Klárka byla studená. Pak prý volal na Moniku, aby se vzbudila, že se s Klárkou něco děje. Potom bouchl do Moniky a ta už prý byla modrá. Říkal, že jí něco teklo z úst. Dával umělé dýchání Klárce a Monice,“ popisuje svědkyně, co jí Kramný řekl po telefonu.

12:57 –  Nakonec Zaťková odjela přece jen do zahraničí, ale do Chorvatska. „Když jsme se vrátili z Chorvatska, dozvěděli jsme se, co se v Egyptě stalo,“ říká svědkyně. Svědkyně pláče.

12:55 – V roce 2013 jí Monika řekla, že chtějí jet na dovolenou do Egypta. „Zvažovali jsme s manželem, zda pojedeme také. Petr se i nabízel, že by to zaplatil. Nakonec mi ale pracovní možnosti nedovolily jet v tom termínu, a tak jsme se rozhodli, že s nimi nepojedeme,“ řekla Zaťková.

12:53 – Rodina Kramných využila služby cestovní kanceláře už v roce 2008 a od té doby se žena začala s rodinou stýkat. „S Monikou jsem byla vždy v kontaktu, ať už po telefonu, nebo na Facebooku. Poprvé k nám rodina Kramných přijela do Žiliny asi čtyři měsíce po té dovolené, pak jsme se občas potkávali. Vždycky jsme se na ně těšili a oni se těšili na nás. Jednou přijeli oni za námi do Žiliny, jednou jsme jeli my do Karviné. Byli jsme přátelé.“

12:40 – Po polední přestávce bude vypovídat svědkyně Dana Zaťková, delegátka cestovní kanceláře. Protože jde o Slovenku, u soudu je přítomna tlumočnice ze slovenštiny do češtiny.

11:25 – Vyhlášena hodinová polední přestávka.

11:24 – Petr Kramný vstává a vyjadřuje se k výpovědi psycholožky: „Po vašem odjezdu z hotelu jsem byl v neustálém kontaktu se sestrou Lenkou. Ta se mi snažila vštípit myšlenku, kdo za to asi může, zda za to nemůže Monika. Také jsme se bavili o tom, jestli půjdeme do toho, že oslovíme média a že je na tuto situaci upozorníme. Moje otázka zní, jestli jsem mohl jejímu přesvědčování lehce podlehnout a přijmout teorii, že to mohla udělat Monika,“ řekl Kramný.

Psycholožka: „Pane Kramný, já nevím.“

Kramný: „V Egyptě jsem se nacházel tři měsíce. Může být ta tříměsíční lhůta dostačující, nebo nemusí pro to, aby se člověk vyrovnal s takovou situací?“

Psycholožka: „Může i nemusí.“

Kramný: „Měla jste pocit, že bych chtěl spáchat sebevraždu?“

Psycholožka: „Já si to nepamatuji.“

10:51 – Kramný soustředěně naslouchá odpovědím psycholožky na otázky soudkyně a často si dělá písemné poznámky. Působí velmi sebejistým dojmem.

10:47 – Čepická se nyní věnuje obecnému psychologickému výkladu o posttraumatických reakcích.

10:40 – Soudkyně: „Projevilo se na něm, že je podezírán z účasti na smrti svých blízkých?" Psycholožka: „Já si nic takového nevybavuji a případné příčiny úmrtí jsme nějak blíže neprobírali.“

10:35 – Soudkyně Gilová: „Když jste probírali tu tragédii, vysvětloval nějak, jak došlo k tragédii?“

Psycholožka: „Já jsem se ho záměrně neptala, jestli se na tom podílel, to nebyl můj úkol. On mi to popsal tak, jak je to v tom protokolu a jak jsem to posléze četla i v médiích. Že mu bylo špatně, že si šel pro colu, pak se po ní pozvracel, že dívkám bylo špatně, že se rozhodly, že nepůjdou ven, a potom že ležel a držel dceru v náruči, a když se probudil, že dcera už nežila. Říkal, že bušil na vedlejší pokoj, pak tam běhali zaměstnanci hotelu, policie a tak dále. Ale já jsem se neptala na příčinu, on mi jenom popisoval, jak to prožíval, nic jiného.“

10:32 – „Pana Kramného jsem upozorňovala na nebezpečí médií. Média tam proudila už v Egyptě, já jsem se jim úspěšně vyhýbala. Varovala jsem ho před médii, protože to zpracování, které je publikováno, je často jiné, než je ta situace,“ řekla psycholožka.

10:30 – „Další den jsme probírali budoucnost, co ho čeká, až přijede domů, protože to byla mediálně sledovaná kauza. Říkala jsem si, zda se nechá médii ovlivňovat, nebo ne. Probírali jsme, s čím asi počítat, jak to bude s pohřbem, co s věcmi a podobně. To jsou témata, která se neustále opakují, když se poskytuje krizová intervence. Prostě jaká bude budoucnost,“ pokračuje Čepická.

10:26 – „Byl zmatený, chvílemi plakal, byl emočně nevyvážený,“ vzpomíná psycholožka.

10:24 – „Pan Kramný si některé detaily vybavoval, některé ne,“ říká Čepická. „Byl velmi neklidný a během těch dvou hodin se pomalu zklidnil a dávali jsme dohromady to puzzle té situace, skládali jsme to dohromady.“

Čepická si podle svých slov na detaily příliš nepamatuje, protože od události již uplynuly tři roky. „Ale nebylo tam nic jiného, než co bylo v médiích,“ říká.

10:22 – Psycholožka vysvětluje teoretickou stránku krizové intervence, začátek její výpovědi tak připomíná spíše přednášku z psychologie. „Někdy tomu říkáme systematická retraumatizace,” říká.

10:19 – Do Egypta přiletěla ve čtyři hodiny ráno, byla ubytována v hotelu a druhý den ráno pro ni přijela konzulka, která ji odvezla do nemocnice, která patřila k resortu, kde Kramní bydleli. „S panem Kramným jsem strávila hodinu a půl až dvě. Měla jsem za úkol poskytnout krizovou intervenci,“ uvedla Čepická.

10:11 –  Po přestávce vypovídá svědkyně Blanka Čepická, krizová psychologická interventka, která pomáhala Petru Kramnému v Egyptě v prvních dnech po smrti jeho manželky a dcery.

9:24 – Výslech svědka skončil. Vyhlášena přestávka do 10.00.

9:23 – „Petr Kramný nepatřil k žákům, kteří by utkvěli v mé paměti,“ uvedl bývalý učitel.

Obhájkyně se ptá svědka, zda měli učni kromě teorie i nějakou praxi. Můžete se vyjádřit, co tam učni dělali?

Svědek: Nemohu se k tomu vyjádřit, je to věc odborného výcviku.

9:17 – Svědek uvádí, že si už na Petra Kramného nepamatuje. Na učilišti se podle něj elektrotechnika neučí. „Tam jako samostatný předmět elektrotechnika není,“ řekl.

9:11 – Vypovídat bude svědek Richard Bukovanský, důchodce a bývalý pedagog z učiliště, které navštěvoval Petr Kramný. Jde o svědka, na jehož účasti právě obžalovaný trval. 

9:01 – Jde třeba o zprávy od karvinských lékařů, ke kterým před odjezdem do Egypta chodili Monika Kramná a další členové rodiny.

8:57 – Čeká se na příchod dalšího svědka, soudkyně rekapituluje listinné důkazy.

8:51 – Protože nejsou žádné relevantní dotazy ze strany obžaloby, obhajoby a Petra Kramného, výslech znalkyně končí.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Denisa Telaříková, Právo

8:48 – Znalkyně uvedla, že trvá na poznatcích, které uvedla ve svém znaleckém posudku.

Soudkyně: Mohla byste přednést vaše znalecké závěry, k čemu jste dospěla?

Znalkyně: Odborným vyšetřením jmenovaného nebyla zjištěna žádná sexuální deviace. Nebyla zjištěna chorobně podmíněná agresivita a deviace. Je orientován na ženské objekty, nebyla zjištěna deviace ani v objektu, ani v aktivitě. Nenavrhla jsem žádná ochranná opatření.

8:44 – Jako první bude vypovídat znalkyně o oboru sexuologie Šárka Grussmannová.

8:40 – Soudkyně Renata Gilová začala po letní pauze v pořadí desátý den soudního stání.

Soudní maratón odstartoval 29. června výpovědí obžalovaného. Kramný popisoval, jak v roce 2013 vybírali se ženou dovolenou, kdo a proč se rozhodl pro Egypt, i když tam už byli a chtěli jinam, kolik peněz na prázdniny měli, kdo balil kufry. Až postupně došel k osudnému dni.

V dalších dnech před soudem mluvila i rodina obžalovaného a poškozených, kolegové z automobilky, kde Petr Kramný pracoval, jeho kamarádi nebo přátelé Moniky Kramné. Soudkyně kromě jiného slyšela o vztazích v rodině, na pracovišti či o komunikaci s obžalovaným po tragédii.

Druhý týden přelíčení začal výpověďmi soudních znalců z oboru lékařství, kteří potvrdili, že oběti zemřely působením elektrického proudu, a zároveň vyvrátili tvrzení o otravě.

Znalci se také vyjádřili k novým fotografiím, jež u soudu předložil státní zástupce. Vypovídal i soudní znalec z oboru elektrotechniky, který konstatoval, že oběti mohly zemřít po zásahu elektrickým proudem každá zvlášť. Popsal, jak k zabití proudem mohlo dojít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám