Hlavní obsah

Krádež ve stavu nouze: Za konzervy a oplatky ženě hrozí osm let vězení

Právo, Aleš Honus

Česká legislativa počítá s přísnějšími tresty v případě spáchání činu v době nouze. Ten platí v Česku kvůli pandemii koronaviru již přes týden a policie za tu dobu obvinila několik lidí kvůli krádežím, za které by podezřelým hrozilo jindy tři roky vězení. Nyní je může soud poslat do vězení až na osm let.

Ilustrační foto

Článek

Jedním z příkladů je krádež, ke které došlo minulý pátek v prodejně potravin ve Frýdku-Místku. Sedmatřicetiletá žena tam ukryla pod oděv dvě konzervy a dvě oplatky v celkové hodnotě necelých 70 korun. Následně prošla pokladnou bez placení, kde byla přistižena a předána policii.

„Skutku se dopustila, přestože byla v posledních třech letech za uvedené jednání odsouzena. Kriminalisté ženu obvinili z trestného činu krádeže, hrozí jí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. Za běžného režimu, tedy v době, kdy neplatí nouzový stav, byl jí hrozilo šest měsíců až tři léta,“ sdělila v pátek mluvčí policie Soňa Štětínská.

Šéf pražských strážníků: Jak jsem v lednu slyšel Vojtěcha říkat, že nic nehrozí, koupil jsem respirátory

Koronavirus

Přísnější tresty se v době nouzového stavu týkají kromě krádeží také podvodů, šíření poplašné zprávy, šíření nakažlivé nemoci a dalších přečinů.

Důvodem, proč je v legislativě toto ustanovení přítomno, je skutečnost, že v krizových situacích se policie musí věnovat akutním úkolům. V současné situaci to je zejména dohled nad veřejným pořádkem, ale třeba i opatření na státních hranicích.

Za porušení karantény holí přes zadek. Indická policie trestá hříšníky rychle a stručně

Koronavirus

„Kontrolujeme také dodržování krizových opatření návazných na vyhlášení nouzového stavu, například uzavření prodejen. Jen za uplynulý víkend zkontrolovali policisté přes 500 prodejen,“ dodala mluvčí.

Právníci potvrzují, že přísnější tresty rozhodně mají v této době opodstatnění, a to nejen proto, že policisté se z velké části věnují výzvám spojeným s mimořádným stavem, tak i vzhledem ke zvýšené závažnosti takového jednání.

Lidé bez roušek a mimo karanténu, policie řeší desítky porušení zákazů

Krimi

„Takové tresty jsou rozhodně namístě a je správné, že trestní zákoník na takovou situaci pamatuje,“ řekl k tomu například ostravský advokát Petr Kausta.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám