Hlavní obsah

Krácení daní za 300 milionů v hutním byznysu na Zlínsku, policie navrhla obžalobu

– Zlín
Právo, jr

O více než 300 milionů korun měl stát přijít v rozsáhlém případu, jehož vyšetřování ukončili zlínští kriminalisté. Týká se obchodování s hutním materiálem v rámci fiktivního řetězce firem. Obviněni jsou čtyři lidé a jedna firma.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Krajští kriminalisté ukončili vyšetřování rozsáhlého případu tzv. karuselových podvodů. Vyšetřovatel předložil státní zástupkyni návrh na podání obžaloby proti čtyřem fyzickým a jedné právnické osobě, které zkrátily daň z přidané hodnoty a obohatily se tak na úkor státu o více jak 300 milionů korun,“ sdělila ve čtvrtek mluvčí policie Lenka Javorková.

Spis k případu čítá 6500 stran a 35 tisíc stran příloh. Hlavním koordinátorem podvodů měl být 64letý jednatel společnosti ze Zlína, který v úmyslu zkrátit daň vytvořil z českých firem účelové řetězce a objednával od různých dodavatelů ze Slovenska hutní materiál. Jednatelé společnosti pak po dohodě s ním, přes tyto řetězce nepravdivě deklarovali dodávky zboží na zlínskou společnost, i když zlínská firma pořizovala zboží přímo od slovenských dodavatelů.

Pochybné obchody s vínem za 10 milionů: Daňová kobra obvinila 14 lidí

Krimi

Jednatelé společností fakturovali dodávky vždy na první článek řetězce, tzv. ztracených obchodníků.

„Vlastní daňovou povinnost pak kompenzovali fiktivními nákupy zboží v České republice deklarovanými na tyto společnosti. Potom vždy snížili na prvním článku řetězce prodejní cenu pod cenu nákupní, čímž vytvořili pro poslední článek řetězce, zlínskou společnost, konkurenční výhodu. Tato firma pak mohla prodávat zboží svým odběratelům za nižší cenu, než za kterou ve skutečnosti zboží od slovenských dodavatelů pořídila,“ popsala Javorková.

Policie chce obžalovat deset lidí z krácení DPH u tabáku. Škoda 265 milionů

Krimi

Zlínská firma tak podle policie ve svých daňových přiznáních za období od roku 2010 - 2014 neoprávněně uplatnila nárok na odpočet DPH v celkové výši přesahující částku 300 milionů korun. „Protizákonná činnost byla ukončena v roce 2014 právě zásahem zlínské daňové Kobry,“ uvedla mluvčí.

Policie obvinila v případu dva muže, dvě ženy a zlínskou firmy z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což jim hrozí až desetileté vězení. Jeden z obviněných byl v minulosti nepravomocně odsouzen pro obdobnou trestnou činnost, další tři dosud nebyli trestáni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám