Hlavní obsah

Kožený: Soud zadržuje důkazy v mém případu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Bývalý šéf harvardských fondů Viktor Kožený vyzval v neděli pražský soud, před nímž je stíhán z mnohamiliardové zpronevěry, aby jeho advokátovi zpřístupnil veškeré důkazy. "Z několika zdrojů mám potvrzeno, že můj státem určený obhájce JUDr. Korbař nemá ani jedinou z několika set smluv, které se týkají mého procesu," uvedl Kožený v prohlášení.

Článek

Dokumenty jsou "zamčené na soudě" a právník Martin Korbař k nim nemá přístup, neviděl je a neprostudoval, tvrdí Kožený, který žije dlouhodobě na Bahamách. Prohlášení s žádostí na pražský soud poslal pobočce ČTK do New Yorku.

Kožený se mimo jiné obrací na soud s žádostí, aby byli znovu vyslechnuti svědci, kteří smlouvy podepsali, připravovali a schvalovali, a aby byla každá smlouva podrobně přezkoumána.

"V podstatě soud musí začít od samého počátku, jinak bude porušena evropská dohoda o lidských právech, protože soud se zatajenými důkazy není žádný soud," prohlásil.

Česko požádalo o Koženého, Bahamy nespěchají

Kožený, jedna z klíčových postav československé kuponové privatizace počátku 90. let, je obžalován před pražským městským soudem za účast na zpronevěře majetku v hodnotě 16 miliard korun.

Souzen je v nepřítomnosti, protože žije na Bahamách, kde se brání vydání do Spojených států. Americká strana požaduje jeho vydání kvůli podezřením z korupce státních činitelů v Ázerbájdžánu, které se údajně dopustil s využitím peněz amerických investorů při privatizaci tamějšího ropného průmyslu.

Obvinění v pražském procesu Kožený odmítá a své stíhání označuje za politicky motivované. Popud k němu podle něho dal bývalý sociálnědemokratický premiér Miloš Zeman. České úřady to kategoricky vylučují.

Česká republika požádala Bahamy o vydání Koženého, zatím ale není známo, zda příslušné soudní řízení začalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám