Hlavní obsah

Kottovi přišli o majetek v hodnotě 40 miliónů korun

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad, ok

Krajský soud v Praze v úterý rozdal tresty devíti obžalovaným v kauze Rath. Hlavním pachatelům manželům Kottovým uložil kromě 7,5letých trestů i propadnutí majetku. Celkem přijdou asi o 40 miliónů korun a cenné papíry, které byly zajištěny při domovní prohlídce. Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Manželé se vynesení verdiktu neúčastnili.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Petr Kott, Kateřina Kottová a David Rath. Archivní snímek

Článek

„Pokud by částka měla byt vyčíslena souhrnně, pak se jedná o částku někde kolem čtyřiceti miliónu korun,” uvedl soudce Robert Pacovský v odůvodnění.

Každému z manželů Kottových rozhodl soud o propadnutí  majetku v hodnotě 14,8 miliónu korun a 78,5 tisíc eur (asi 2,1 miliónu korun), které měli doma. Petr Kott navíc přišel o dva milióny korun, jež měl na bankovním účtu, stejně jako jeho manželka. Podle verdiktu také přijdou o cenné papíry a dolary.

Původní částka 20 miliónu korun byla vypočtena pro jednotlivce, z odůvodnění později vyšlo najevo, že trest je souhrnný.

Jak vyplynulo z rozsudku, chtěli manželé úplatek ve výši 51 miliónů korun. Získali 41 miliónů. [celá zpráva]

Manželé Kottovi stráví 7,5 roku za mřížemiVideo: Novinky

Podle obžaloby se na ovlivňování veřejných zakázek podílelo jedenáct lidí. Bývalý středočeský hejtman David Rath a údajná organizátorka zmanipulovaných tendrů Lucia Novanská byli vyloučeni k samostatnému projednání. Soud se jejich případem bude zabývat v květnu.

Firma si stanovila podmínky

Jednalo se o zakázky týkající se opravy buštěhradského zámku, budovy hostivického gymnázia a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji. Kottová (dříve Pancová) se svým manželem měli podle žalobce Petra Jiráta rozhodovat předem o vítězi tendru. Vybrané firmě prý pak Novanská umožnila stanovit si podmínky zakázky.

Do výběrového řízení byly zařazeny také další firmy, tzv. křoví, které nastavily svou nabídku záměrně vyšší. „Hodnoticí komisi pak nezbylo než vybrat tu firmu, která měla nejnižší nabídku,“ řekl před měsícem ve své závěrečné řeči Jirát. „Vítěz“ veřejné zakázky pak podle Jiráta odvedl deset procent jako úplatek Pancové, Kottovi a Rathovi, který údajně o všem věděl.

Rozsudky v kauze Rath
Kateřina Kottová (lékařka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice)7,5 roku vězení
Petr Kott (lékař, exnáměstek krajských nemocnic, bývalý poslanec)7,5 roku vězení
Ivana Salačová (podnikatelka ve stavebnictví, firma Fisa)3letá podmínka
Pavel Drážďanský (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení
Tomáš Mladý (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení
Václav Kovanda (manažer stavební firmy Pohl)3letá podmínka
Martin Jireš (manažer zdravotnické firmy Puro-Klima)5,5 roku vězení
Jindřich Řehák (jednatel zdravotnické firmy Hospimed)5,5 roku vězení
Jan Hájek (manažer zdravotnické firmy B. Braun Medical)3letá podmínka

Reklama

Související témata:

Související články

Pancová s Kottem se vzali

Kateřina Pancová a Petr Kott, kteří stojí před soudem v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, se o víkendu vzali. Uvedla to v pondělí TV Nova.

Výběr článků

Načítám