Hlavní obsah

Kosořín řeší, jak zabít desetitisíce slepic v halách

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Na Orlickoústecku začala ve čtvrtek likvidace dvou chovů drůbeže, u kterých byl ve středu zjištěn smrtelně nebezpečný vir ptačí chřipky H5N1. Veterináři a zasahující bezpečnostní a záchranné složky rozhodly využít metody zaplynování celých objektů.

Článek

Zatímco v Netřebech probíhá likvidace asi 17 000 slepic postupným vynášením drůbeže do přistavených kontejnerů s oxidem uhličitým, které se pak odváží do kafilérie, v Kosoříně se tato metoda použije jen na část chovu.

Kvůli velkému množství chované drůbeže (asi 54 000 kusů) se zde přistoupí k zaplynování hal, ve kterých se slepice chovají. Těch je celkem devět. Obě lokality se nachází nedaleko Nořína, kde byla ptačí chřipka také objevena. [celá zpráva]

Příliš mnoho slepic

Ve čtvrtek dopoledne hasiči a veterináři řešili, jaký způsob usmrcení velkochovu v Kosoříně bude nejlepší. Nejdříve uvažovali o usmrcení v kontejnerech, pak o zaplynování a nakonec to vypadá, že zvolí kombinaci obou variant.

Metoda zaplynování je výhodná tím, že se podaří rychlým způsobem usmrtit velké množství slepic. Způsob je však náročnější na přípravu.

V halách je potřeba utěsnit škvíry, kterými by mohlo větší množství plynu unikat. Pak je potřeba zajistit následné odvětrání a vyčištění objektů od plynu před tím, než do hal budou moci vejít lidé a mrtvá těla posbírat a odvézt do kafilerie.

Celkem veterináři rozhodli o usmrcení asi 70 000 kusů drůbeže. Sanace farem zabere zasahujícím složkám tři až pět dnů. Vojáci a hasiči již vybili injekcemi asi 140 kusů drůbeže, které si chovali lidé v Netřebech. "Mrtví ptáci skončili v pytlích na valníku. Jednotka ve speciálních oblecích zahájila dezinfekci kurníků chloraminem.

Nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1 byl na obou farmách objeven ve středu. [celá zpráva]  Nákaza se však nevyhýbá ani našim sousedům [celá zpráva] a dalším zemím Evropy.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Noříně už vybili i chovy u obyvatel obce

Nořín na Orlickoústecku zažil během středeční noci hromadnou likvidaci brojlerů chovaných Zemědělským obchodním družstvem Zálší. Po předchozích přípravných...

Výběr článků

Načítám