Hlavní obsah

Kontrarozvědka sledovala školené rozvědčíky

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Zpravodajští důstojníci Bezpečnostní informační služby (BIS, civilní kontrarozvědka) minulý rok na podzim v nejpřísnějším utajení sledovali tajné středisko Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI, civilní rozvědka), ve kterém jsou školeni rozvědčíci. Příkaz ke sledování vydal tehdejší ředitel BIS Jiří Růžek.

Článek

O akci údajně neinformoval nikoho z vedení ÚZSI ani ministerstva vnitra, do jehož působnosti civilní rozvědka spadá.

"Akce byla naprosto diletantská. Zpravodajci ÚZSI během několika dnů naši akci odhalili a pěkně si s námi pohráli," řekl v pátek Právu zpravodajský důstojník BIS. Uvedl, že důvody operace byly z části pošetilé a z části politické. "Lidé ve vedení BIS nelibě nesli, že z kontrarozvědky do ÚZSI odcházeli špičkoví zpravodajci. Současně sledovali cíle politiků, s nimiž byli v důvěrném kontaktu. Proto rozehráli operaci proti rozvědce," vysvětlil důstojník BIS.

Bližší informace o snaze rozpoutat válku zpravodajských služeb a politicích v zákulisí odmítl sdělit. "Není bez zajímavosti, že operace proti ÚZSI byla rozehrána v době, kdy probíhala válka ve vojenské rozvědce rozpoutaná v souvislosti s aférou agenta vojenské rozvědky Salima, kterým byl, a možná ještě je, bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba odsouzený letos za zadání nájemné vraždy novinářky k osmi letům vězení," dodal zpravodajec.

Břídilství kontrarozvědky

Podle mluvčího BIS Jana Šuberta byla sledovací akce proti ÚZSI nestandardní, i když BIS nebyla zneužita a nebyl porušen zákon o zpravodajských službách. Podnět k operaci a pokyn ke sledování civilní rozvědky vydal Růžek.

"Adresné vydání konkrétního pokynu ředitelem Růžkem ale proběhlo nestandardně nestandardní průběh měly i příprava a výkon vlastní operace: byly netransparentní, neprofesionální...jinými slovy a jednou větou: řada věcí byla prostě udělána špatně," charakterizoval v pátek operaci Šubert v oficiálním sdělení zaslaném do redakce na žádost Práva.

Uvedl, že Růžkův nástupce ve funkci ředitele BIS Jiří Lang přikázal Inspekci ředitele BIS, aby operaci proti ÚZSI vyšetřila. "Příkaz ředitel Lang vydal okamžité poté, co zjistil, že se uvedená akce uskutečnila a získal o jejím průběhu základní informace," řekl v pátek Právu Šubert. Na případu je záhadné, že Lang jako bývalý první náměstek ředitele BIS Růžka tvrdí, že o operaci proti ÚZSI nevěděl.

Bublan: BIS vadil odchod agentů

Podnět k vyšetřování dal ředitel ÚZSI František Bublan tím, že o sledování uvědomil Langa. V pátek na dotaz Práva Bublan odpověděl, že jde o problém BIS. Politické pozadí skandálu vyloučil.

"Osobně se domnívám, že motivy k operaci civilní kontrarozvědky byly osobní. Vedení BIS asi vadilo, že schopnější lidé předcházeli do rozvědky. Musím však zdůraznit, že se současným ředitelem BIS jsme se shodli, že něco podobného se v budoucnosti nesmí opakovat. každá zpravodajská služba má svou působnost vymezenu zákonem. Shodli jsme se, že musíme spolupracovat, nikoli jít proti sobě. To se už nesmí stát," řekl Právu Bublan.

Bývalý ředitel BIS Růžek skandál se sledováním ÚZSI označil za podivnou hru. "Vyjádřil jsem se v dopise inspekci. Hodnocení, které k tomu bylo vydáno považuji za účelové," řekl Růžek v pátek dopoledne na stanici radiožurnál Českého rozhlasu.

Sněmovní komise zahájila vyšetřování

Případem se tento týden začaly zabývat členové sněmovní Komise pro kontrolu BIS a sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost. O jednání sněmovních orgánů požádal šéf BIS Lang, který se v pátek odpoledne sešel s předsedou sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost poslance Janem Vidímem (ODS).

"Bývalý ředitel Růžek rozhodl v souladu se zákonem. Věc špatně provedli jeho podřízení. Osobně se domnívám, že sledování vyvolaly odchody z BIS do ÚZSI. Politické motivy či projev války zpravodajských služeb zde nevidím. Pan Lang mi na setkání řekl, že o případu nebyl informován a dozvěděl se o něm až po nástupu do funkce ředitele BIS. Můj předběžný závěr je, že namísto sledování se měl pan Růžek sejít s panem Bublanem a problémy a podezření si vysvětlit," odpověděl v pátek večer na dotazy Práva Vidím

 Zdůraznil, že se případem bude jeho výbor zabývat i nadále. "Hlavní bude však jednání komise pro kontrolu BIS příští týden v úterý dopoledne. Vysvětlení zde podají pánové Růžek i Lang," dodal Vidím.

Na sledování ÚZSI zatím doplatil šéf sledovacího útvaru BIS Marián Cingroš, který letos v listopadu z BIS odešel. Do civilní kontrarozvědky původně přešel z ÚZSI a loni řídil právě operaci proti civilní rozvědce. Růžek křeslo šéfa BIS ztratil letos v květnu po konfliktu s šéfem Národního bezpečnostního úřadu Tomášem Kadlecem, ve kterém se navzájem obviňovali z nezákonných praktik, odposlechů a vynášení citlivých údajů. Kadlec je nyní ředitelem státní firmy Čepro. O Růžkovy služby ve státní sféře nebyl zájem, takže nyní pracuje v soukromé pojišťovně Kooperativa.

Reklama

Výběr článků

Načítám