Hlavní obsah

Kokain začal na ulici konkurovat pervitinu, gram stojí 1200 korun

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupit si od pouličních drogových dealerů gram kokainu je poslední novinkou české drogové scény. Dosud se totiž tato droga prodávala v luxusních klubech movitým zákazníkům pro povyražení a jako afrodiziakum. Nyní ho začali masově kupovat i narkomani dosud zvyklí na pervitin a extázi. A také víkendoví uživatelé drog.

Článek

"Gram ředěného kokainu na ulici stojí okolo 1200 korun. Tento prodej je na vzestupu. Kokain prostě začal konkurovat českému pervitinu a extázi. Není to dobré znamení," řekl v pátek Právu velitel kokainové a heroinové sekce Jakub Frydrych z Národní protidrogové centrály (NPC). Ředitel NPC Jiří Komorous doplnil, že se vlastně začala naplňovat osm let stará prognóza protidrogových expertů z USA.

"Předvídali takovýto vývoj na české drogové scéně na základě vlastních zkušeností. Jde o vážný problém. Z kokainu se vyrábí taky crack. To je velmi nebezpečná a devastující droga. Zaznamenali jsme už loni první pokusy o jeho výrobu," zdůraznil Komorous. Hrozba nástupu cracku do ulic je v tom, že je vysoce ziskový. "Ze dvou dávek kokainu umějí upéct deset dávek cracku," poznamenal.

Polykači na ústupu

Policisté ve spolupráci s celníky v minulých dnech odhalili, že latinskoamerická narkomafie zvýšila dodávky kokainu do ČR. "Formou poštovních zásilek o váze okolo pěti kilogramů. Jeden pětikilový balík jsme zachytili v Praze a druhý o váze 5,5 kilogramů v Brně. Byly odeslány z Kostariky. To naznačuje, že ilegální dovoz pomocí polykačů nestačí. Polykač je totiž schopen propašovat maximálně okolo 1,3 kilogramu.

Zásilky navíc vylučují lidský faktor. Jsou anonymní a zakonspirované," upřesnil současný stav v drogové oblasti Frydrych. Podle něj reaguje balíkový dovoz kokainu na zvýšenou poptávku v Česku. Průnik kokainu do pouličního prodeje označil za historicky třetí fázi obchodů s kokainem v ČR.

Miloval ho Hugo Hass

"První je spojena s obdobím první republiky v letech 1920 až 1938. Známým konzumentem kokainu byl například tehdy velmi oblíbený herec Hugo Haas. Druhá fáze začala po listopadu 1989, kdy jsme byli spíše přestupní zemí pro latinskoamerické polykače. A později i pro české polykače zverbované v Latinské Americe bývalými občany ČR, kteří se usadili na zmíněném kontinentě a byli napojeni na kokainové kartely. Současný pouliční prodej představuje historické novum," poznamenal Frydrych.

Cenu kokainu na české drogové scéně podstatně snížilo ředění prokainem a podobnými léky. "Profil uživatelů kokainu není nutně kriminální. Je mezi nimi mnoho osob, které pracují a sjedou se kokainem v pátek. Víkendové užívání kokainu označují za věc své osobní svobody. Jenže po vzniku návyku má nad nimi droga každodenní moc," míní Komorous.

Reklama

Související témata:

Související články

Láska je návyková jako kokain

Sexuální touha, vzrušení a orgasmus jsou vyvolány složitou součinností řady hormonů, neurotransmiterů a mozkových látek a dalších chemických sloučenin těla....

Výběr článků

Načítám