Hlavní obsah

Kočí odmítl vypovídat v korupční kauze ministerské IT zakázky, bojí se stíhání

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý jednatel firmy Skill a otec exposlankyně Kristýny Kočí Antonín Kočí ve středu u Městského soudu v Praze odmítl vypovídat v korupční kauze bývalého náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky a exšéfa ministerského odboru informatiky Milana Hojera. Prý by mu mohlo hrozit stíhání.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý jednatel firmy Skill Antonín Kočí

Článek

Kočí figuruje na policejních odposleších z roku 2012. V té době se Šiška snažil zbavit spolupráce s firmou OKsystem, která dodávala informační technologie pro výplatu sociálních dávek ministerstvem.

O nové spolupráci se jednalo s firmou Fujitsu, která pak správu systémů převzala. Pro ni pak subdodavatelsky pracovala i Kočího firma Skill.

„Jde o převzetí SSP (státní sociální podpory), potřebuju se rozhodnout. Chceš to?“ napsal například Šiška v září v SMS zprávě Kočímu. „Chci se zbavit OK. Co nejdříve,“ napsal v jiné. Oba muži si při komunikaci tykali, Kočí se podepisoval jako Tonda.

Obvinění může být obnoveno

„Využiji svého práva nevypovídat,“ uvedl ve středu u soudu Kočí.

„Vypovídal jsem obsáhle na policii a bylo mi sděleno obvinění,“ podotkl s tím, že jeho výpověď se týkala jiné kauzy, kterou v současné době v souvislosti se zakázkami MPSV dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Mé obvinění sice bylo zrušeno, státní zástupce mě však upozornil, že může být kdykoli obnoveno,“ dodal Kočí.

Bývalý první náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška je spolu s někdejším šéfem ministerského odboru informatiky Milanem Hojerem obviněný z toho, že společnosti OKsystem nabídli úplatek.

Měl mít podobu přidělení veřejné IT zakázky v hodnotě přinejmenším 100 miliónů korun. Jako protislužbu měli žádat, aby společnost stáhla svoji stížnost na ministerskou smlouvu s firmou Fujitsu u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Šiškovi a Hojerovi hrozí za podplácení a zneužití pravomoci až 12 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám