Hlavní obsah

Knězi obviněnému ze znásilnění se rozrůstá spis. Přihlásily se další poškozené

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Kauza římskokatolického kněze z Havlíčkova Brodu, obviněného ze znásilnění a pohlavního zneužití nezletilé dívky, se po policejní výzvě rozrostla o další údajně poškozené ženy. Připustila to advokátka muže, který je vyšetřován ve vazbě, Jitka Michálková. Jak ale zdůraznila, roste i podpora ze strany farníků, kteří nevěří, že by se kněz uvedeného jednání dopustil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozšíření obvinění o další vesměs dospělé poškozené podle advokátky prodloužilo obviněnému pobyt ve vazbě. „Ženy se přihlásily na policejní výzvu,“ potvrdila Jitka Michálková. Podle serveru iDnes může jít až o tři ženy, které kněze nařkly ze znásilnění.

Jak ale obhájkyně duchovního zdůraznila, obviněný stále trvá na tom, že skutek nespáchal. Připomněla přitom, že způsob prezentace případu nerespektuje presumpci neviny. Zpochybnila též informaci, že návrh na podání obžaloby by mohl padnout již v půli června.

„Podle mě je to téměř nereálné. Je konec května a dosud ani neproběhly výslechy všech osob. Dosud též nebyly zpracovány nařízené znalecké posudky,“ poznamenala advokátka.

Jedné oběti mělo být jen 13 let

Po zhruba dvouměsíčním sledování zadrželi policisté obviněného 52letého muže v pondělí 3. února v podvečer před příležitostně užívaným pražským bytem. Prověřování odstartovalo oznámení sedmatřicetileté ženy, která vypověděla, že na ni kněz měl od léta roku 2012 vyvíjet v bytě v Havlíčkově Brodě psychický nátlak a ve čtyřech případech ji znásilnil.

„Muže jsme usvědčili také z další mravnostní trestné činnosti, které se měl dopustit na teprve  třináctileté dívce ze Svitavska,“ doplnil při zahájení případu kriminalista David Spilka.

Celý případ je podle policistů nezvykle závažný nejen z hlediska skutkových podstat všech spáchaných činů, ale také proto, že pachatel využil bezbrannosti a důvěry obětí, se kterými byl v pravidelném kontaktu jako duchovní.

V citlivé kauze však stojí řada lidí i na straně kněze. „Jde hlavně o farníky. Chtějí mu pomoci, vyjadřují mu podporu, a protože s ním nemohou komunikovat, obracejí se na mě,“ potvrdila advokátka Michálková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám