Hlavní obsah

Klienti přišli při krachu směnárny o milióny

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Ze dne na den uzavřela minulý týden všech osm svých poboček po České republice směnárna Ell Change Její majitel, plzeňský podnikatel Petr Löffelmann, vypnul mobilní telefon a zmizel. Zamčená je i centrála firmy v Bezručově ulici v Plzni, kterou už několik dní marně kontaktují někteří její klienti. Cítí se být podvedeni a domáhají se peněz, které jim směnárník dluží.

Článek

 A nejde o žádné malé částky. Podle informací Práva jsou závazky Löffelmanna vůči nim nejméně deset miliónů. Už se také o něj začala zajímat policie.

Ell Change byla založena v roce 1998 a specializuje se především na bezhotovostní směnárenskou činnost, kdy se směna platidel provádí převodem pomocí běžných účtů . To znamená, že zákazník pošle peníze na účet směnárny a ta mu je obratem pošle zpět v požadované měně. Řada klientů využívala služeb Ell Change kvůli kurzu, který byl výhodnější než u bank. Ti, kteří poslali peníze během posledního měsíce, už ale nedostali zpět nic. Podali proto trestní oznámení.

"Ve čtvrtek jsem mu poslal peníze a v pátek zavřel všechny pobočky. Když jsem ho urgoval, co je s penězi, řekl, že má problémy s bankéřem a že s ním musí ještě promluvit. Pak už vypnul telefon. Už když jsem mu peníze posílal musel vědět, že mi je nevrátí. Považuji to za podvodné jednání," řekl jednatel společnosti Mestro s.r.o. Vladimír Šmíd. Ten přes směnárnu obchodoval už delší dobu. "Nikdy v minulosti žádné problémy nebyly. Důvěřoval jsem mu. Měl vždycky o nějakých třicet nebo čtyřicet haléřů lepší kurz než banka, což dělalo docela slušný peníze," pokračoval Šmíd.

Mezi poškozenými je například také jedna internetová cestovní agentura. Jméno si její majitel nepřál zveřejnit. "Na toho pána jsem hodně naštvanej. Mám tam spoustu peněz," uvedl bez bližších podrobností.

Podle Aleny Vokráčkové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality zahájili policisté úkony v trestním řízení pro podezření z podvodu. "Bližší informace zatím nemůžeme sdělit. Šetření se teprve rozbíhá," upřesnila Vokráčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám