Hlavní obsah

Klíčem ke zmizelé Aničce jsou její biologičtí rodiče

Právo, Lenka Hloušková, Radovan Stoklasa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V případu týrání malého Ondřeje Mauera je stále nejasná minulost jeho nevlastní sestry Anny. Její zmizení doprovázejí pochybnosti a otazníky visí zejména nad jejím původem. Podle policie jsou klíčem k celému případu dívčini biologičtí rodiče.

Článek

Rodina Mauerových tvrdí, že Annu dávali k jejich babičce na hlídaní lidé, kterým půjčovala chatu. Před desíti lety si ji prý už nevyzvedli. Od té doby se o ni babička starala. Před třemi lety však zemřela a péči o Aničku převzala Klára Mauerová.

Sousedé dívku neznají

Rodina ale nikdy neuvedla totožnost rodičů, kteří měli o své dítě ztratit zájem. Není jasné, proč nikdo jeho opuštění nehlásil na úřady.

Navíc nejbližší sousedé Antonie Drcmanové, jak se Annina babička jmenovala, si na žádné dítě v její vsetínské domácnosti nepamatují. "Nikdy jsem neviděla, že by u sebe měla malou holku. Pamatuji si nejméně sedm posledních let jejího života. Neviděla jsem během té doby ani cizí lidi, kteří by ji navštěvovali," řekla Právu sousedka Drcmanové bydlící na stejné chodbě.

Podle ní se nebyla Drcmanová schopná kvůli zdraví postarat ani sama o sebe. "Potřebovala pečovatelskou službu. A když odešla v roce 2004 do domova důchodců, brzy zemřela. Měla už přes osmdesát let," uvedla sousedka. Podle ní u Drcmanové určitou dobu bydlel pouze její tehdy asi dvacetiletý vnuk. Starou paní prý trápil, protože holdoval alkoholu.

Annu neznali ani v Kuřimi, kde bydlela od loňského prosince. Několikrát ji tak během jejího třináctiletého života zahlédli pouze v Brně, kde rodina dlouhodobě bydlela. Tamní sousedé Mauerových vypověděli, že matka Annu před jejich zraky vždy zakrývala.

Soud: Anna je dcera narkomanky

Anna získala identitu, jméno a datum narození, až v březnu letošního roku, když ji soud zatím nepravomocně svěřil do péče Kláry Mauerové. Ta o rozhodnutí usilovala tři roky.

Podle soudkyně Jaroslavy Rezové je Anninou biologickou matkou drogově závislá žena ze Vsetínska. Dala tak zapravdu příběhu rodiny Mauerové.

Tomuto scénáři ale policie příliš nevěří. Ve snaze vypátrat její biologické rodiče odebrala vzorek DNA lidem z Aniččina okolí. To by odpovídalo verzi, s níž přišel pražský psycholog Jeroným Klimeš - tedy že obviněná Klára Mauerová může být pravou matkou dívky.

"Je to spekulace, i jedna z možností, proč rodina vystupuje v dívčině případě tak tajemně. Paní Klára Mauerová mohla Aničku porodit někdy v sedmnácti letech, v ústraní a potají. Mohla na několik měsíců třeba přerušit školu, aby se o jejím těhotenství nikdo nedozvěděl," řekl Právu Klimeš. Učiliště, kde Klára Mauerová studovala, už neexistuje.

Klimeš pokračoval: "Pro větší diskrétnost se výchovy Aničky po narození ujala Klářina babička, žijící v jiném městě než zbytek rodiny. Když před několika lety zemřela, péče přešla na matku, která se následně u soudu snažila existenci dívky zlegalizovat. Rodina dohromady vymyslela dojemný příběh o narkomanech, kteří odložili svou dceru u Klářiny babičky. Znovu opakuji, mohlo to tak být, ale nemuselo."

Psycholog: sestry nejsou násilnice

Týrání malého Ondřeje podle Klimeše mohlo být důsledkem právě skrývané pravdy o původu Anny. "Mohl slyšet rozhovor mezi svou matkou a tetou Katkou. A ty ho načapaly a zalekly se, že bude mluvit. Nevěznily ho proto, že by ho považovaly za zvíře. Viděly v něm spíše neřízenou střelu, která může něco venku bezděčně plácnout. Situaci vyřešily tím, že Ondřeje odřízly od okolí, dokud se situace s Aničkou nějak nezklidní," uvedl Klimeš.

Obě ženy nepovažuje za typické agresívní násilnice. Poukazuje na jejich výbornou pověst.

Ukrýt dítě před úřady není složité

Pokud se rodiče rozhodnou, že jejich dítě nedostane rodný list ani další dokumenty, mají před sebou jednoduchou cestu. Stačí, aby žena porodila doma. O dítěti se pak úřady nedozvědí. "Rodné listy k nám chodí z porodnic. Pokud ale žena porodí dítě doma, musí se starat rodiče a jít na matriku sami. Když to neudělají, nikdo za nimi nebude chodit a říkat jim, že by k nám měli zajít," řekla Právu úřednice odboru matrik Úřadu MČ Praha 1.

Pokud rodiče nestojí o porodné nebo přídavky na děti, které jim bez rodného listu stát nepřizná, dítě doslova vypadne ze systému a řadu let o něm nemusí nikdo vědět.

Úřady se v takovýchto případech spoléhají například na všímavost sousedů, na případu Aničky je však vidět, že ani ta nezachrání vše.

(hyp)

"Kdyby matka Ondřeje byla chronicky agresívní násilnice, začne syna týrat mnohem dříve než před půl rokem až rokem. Nesouhlasí také, že by chlapce zanedbávala. Jak se mu daří, přece sledovala kamerou. Nebylo jí jedno, jak se mu daří," řekl psycholog. Upozornil na to, že problémy v rodině pravděpodobně přišly s nástupem Ondřeje do školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám