Hlavní obsah

Klatovský žhář dostal 300 hodin obecně prospěšných prací

Právo, Patrik Biskup
Klatovy
Aktualizováno

Za sérii žhářských útoků na Klatovsku dostal Jiří Štěrba trest obecně prospěšných prací. Zdejší okresní soud vyměřil 22letému mladíkovi maximální výši 300 hodin. K tomu musí zaplatit škodu v řádech desítek tisíc korun. Pokud do dvou let nestihne trest vykonat, tak mu každou neodpracovanou hodinu soud změní na jeden den vězení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Mladík se přiznal, že oheň a následný zásah hasičů natáčel na mobilní telefon. Ilustrační snímek

Článek

Samosoudce Jan Kasal případ neprojednával v hlavním líčení, ale rozhodnutí o vině za spáchání trestného činu poškozování cizí věci vydal od stolu trestním příkazem.

„Už je v právní moci,“ potvrdila v úterý Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová. Co konkrétního bude odsouzený mladík dělat, je nyní na probační a mediační službě.

Natáčel si zásahy hasičů

Štěrba loni v prosinci podpaloval kontejnery s odpadem. Sedmkrát to bylo na různých místech v Klatovech, po jednom případu pak v Horažďovicích a Svéradicích.

Mladík se přiznal, oheň a následný zásah hasičů natáčel na mobilní telefon, který také kriminalistům dobrovolně vydal. Znalec psychiatr ale u něho žádné známky duševní poruchy nezjistil. Nejde tak o klasického pyromana, který by měl chorobnou zálibu v ohni.

K motivu vyšetřovatelům nic neřekl. Pouze uvedl, že viděl u restaurace Bidlo hořet popelnici, a tak tam zůstal a díval se na zásah hasičů. Zřejmě se mu to zalíbilo natolik, že potom kontejnery zapaloval sám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám