Hlavní obsah

Klára Mauerová: lékařka si Ondřejových jizev všimnout nemohla

Právo, Novinky, ČTK, jac, pno
BRNO
Aktualizováno

Výslechem Kateřiny Mauerové v roli svědkyně pokračoval v pátek u brněnského Městského soudu proces s lékařkou Milanou Smékalovou. Podle obžaloby si jako lékařka dvou týraných chlapců Ondřeje a Jakuba z Kuřimi musela všimnout stop po týrání, ale neohlásila to.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Matka týraných chlapců Klára Mauerová

Článek

Matka týraných chlapců Klára Mauerová se neodmítla k událostem vyjádřit, její výpověď ale provázel intenzivní pláč. Ráno soudu popsala, jak probíhala preventivní prohlídka malého Ondřeje. Lékařka si podle ní nemohla jizev na Ondřejových hýždích všimnout, protože měl trenýrky.

"Paní doktorka o ničem nevěděla, neměla důvod cokoli zatajovat. Omlouvám se vám za všechno," řekla Mauerová před odchodem ze soudní síně.

S Jakubem byla na prohlídce o měsíc dříve v listopadu i Klářina sestra Kateřina.

Znalec: lékařka jizvy vidět mohla

Podle znalce Ladislava Bařinky ale lékařka při preventivní prohlídce některé starší jizvy po týrání vidět mohla. U Městského soudu v Brně v pátek navíc řekl, že Smékalová měla Ondřejovi trenýrky stáhnout. Pak by si všimla, že má ze zadečku vyřezaný kus kůže.

Smékalová ale potvrdila, že chlapce prohlédla, prohmatala mu varlata, ale trenýrky si nechal.

Lékařka z Klokánku Jana Zahradníčková popsala svůj nález z doby přijetí chlapců do tohoto zařízení a detailně popsala jejich jizvy, kterých podle ní nebylo možné si nevšimnout. Připustila však na dotaz soudce Iva Zummera, že chlapce vyšetřovala za zcela jiné situace než Smékalová - totiž jako děti, u nichž bylo podezření z týrání.

Matka chlapců také řekla, že nebyla v pozici, aby rozhodovala, kdy se svými dětmi bude. Připustila možnost, že od srpna 2006 do prosince téhož roku s Ondřejem v ordinaci nebyla.

Ve třech případech, zahrnutých ve zdravotní dokumentaci, mohlo jít jen o konzultaci lékařky s matkou. "Byla mezi nám důvěra," řekla Klára Mauerová.

Soudce odročil líčení se Smékalovou na neurčito. Vyhověl požadavku žalobkyně, která žádala vyslechnutí dalšího znalce. Ten se v pátek bez omluvy nedostavěl. 

Otec od července 2006 nesměl chlapce vídat

Během dopoledního jednání promluvil také otec obou týraných chlapců Radek Coufal. Ten však poukázal na to, že zatímco do července 2006 se s chlapci stýkal pravidelně a vodil je do hokejového a basketbalového oddílu, od tohoto data mu styk se syny nebyl umožněn. Viděl je jen zřídka a většinou jen mezi dveřmi, případně je zahlédl na chodbě domu v Kuřimi, kde po přestěhování s matkou bydleli.

"Pozdravili jsme se, to bylo všechno,“ řekl Coufal , který si žádných jizev na tělech chlapců dříve nevšiml.

:. Lékařka Milana Smékalováfoto: ČTK/Igor Šefr

Kateřina odmítla vypovídat z obav před dalším stíháním

Kateřina Mauerová odmítla vypovídat s poukazem na zákonné důvody. Podle ní by její svědectví mohlo vést k trestnímu stíhání jí nebo blízkých osob.

Případ lékařky Smékalové patří do mozaiky kauz souvisejících s kuřimským případem. Z týrání hochů je nyní obviněno šest lidí. Jedná se o matku dětí Kláru Mauerovou, jejich tetu Kateřinu Mauerovoiu, přítelkyni Barboru Škrlovou, jejího bratra Jana Škrlu, známého rodiny Jana Turka a bývalou kolegyni Kateřiny Hanu Bašovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám