Hlavní obsah

Kellovský zaplatil kauci 5 miliónů a může na svobodu

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Havířovský podnikatel Petr Kellovský, obviněný z pokusu o téměř miliardový podvod, zaplatil kauci ve výši 5 miliónů korun a Krajský soud v Ostravě v pátek rozhodl o jeho propuštění z vazby. Kellovského přitom měla policie několik měsíců problém najít, před vyšetřováním se totiž skrýval na chatě u jednoho z bývalých policistů.

Článek

"Pětimilionová kauce je zárukou, že se nebude vyhýbat trestnímu řízení," vysvětlil soudce své rozhodnutí.

V dubnu 2005 ukončila policie rozsáhlé vyšetřování Petra Kellovského a dalších sedmi osob, obviněných z pokusu o téměř miliardový podvod na švýcarskou pobočku Deutsche Bank. 

Jsou stíháni kvůli tomu, že si měli opatřit falešné šeky v hodnotě bezmála jedné miliardy korun a chtěli je prý výrazně pod cenou udat ve Švýcarsku. Bance by tak vznikla škoda za 490 miliónů korun.

Sedm podezřelých policie zatkla loni na počátku léta, Kellovský skončil v rukou kriminalistů až 5. září poté, co se několik týdnů skrýval a pátral po něm Interpol. Od té doby byl ve vazbě. [celá zpráva]

"Bylo prokázáno, že mělo dojít k obohacení všech zainteresovaných. K dokonání trestných činů nedošlo, policie zajistila při prohlídce motorového vozidla 15 257 šeků a dalších 2994 šeků vydala policistům příbuzná jednoho z obviněných," uvedla již dříve ostravská policejní mluvčí.

Kellovský opustil věznici v luxusním BMW

Zdi ostravské vazební věznice opustil Kellovský asi dvacet minut před polednem. Kromě novinářů tam na něj čekaly dva automobily - terénní volkswagen s jeho švagrem a černé BMW se skupinkou Jugoslávců.

Než nastoupil do BMW, nešetřil Kellovský kritikou na adresu policie. "Devět měsíců jste ve vazbě a nevíte za co... Pak vás propustí a dají vám do rukou usnesení, ve kterém to soudce celé vrací státní zástupkyni, že vyšetřovatel postupoval tak, jak postupoval, a že tam je spousta přehmatů," řekl Kellovský minutu po propuštění z vazby.

Soudce Milan Ihnát vysvětlil Právu, že peněžitá záruka ve výši pěti miliónů korun je dostatečná. "Soud rozhodl, že vazbu je v tomto případě možné nahradit peněžitou zárukou. Už to samozřejmě zaplatil, jinak by nebyl propuštěn," řekl soudce.

Kellovský po propuštění řekl, že zůstane v republice. Zároveň odmítl, že by se loni před policií skrýval. "To říká policie a já k tomu mám logické vysvětlení. Až přijdeme k soudu, myslím, že novináři se budou divit. Teď vám to říct nemůžu, protože jste informovali tak, jak jste informovali, takže nemám důvěru. Předpokládám, že se mezi vámi najde aspoň jeden novinář s koulema, který bude ochoten a schopen přijít a popsat situaci pravdivě, a ne tak, jak to řekne kriminalista Strmeň," řekl Kellovský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám