Hlavní obsah

Když umřel, plakal jsem, řekl lupič obžalovaný z ubití seniora

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Před brněnským krajským soudem stanula trojice mužů, která se kvůli pár korunám podle obžaloby neštítila brutálně bít své oběti. Mimo jiné mají mít na svědomí loňské přepadení postaršího muže v Lysicích, při další akci ale svou agresivitu podle závěrů vyšetřovatelů přehnali a dva dny před Vánoci měli ubít devadesátiletého muže v Ivančicích na Brněnsku. Obžalovaným hrozí doživotní vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní z krádeže a zabití u brněnského krajského souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Agresivními násilníky, kteří neváhali své oběti brutálně bít, aby jim prozradili úkryt peněz nebo cenností, jsou podle obžalob devětadvacetiletý Simon Baier, o dva roky mladší Michal Cvan a čtyřiatřicetiletý Jozef Minár. Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová je viní, že se loni 22. prosince vydali krást do domku devadesátiletého důchodce v Ivančicích na základě tipu, že senior má doma velký obnos peněz.

Když jsme se dozvěděli, že ten starý pán umřel, plakal jsem
obžalovaný Baier

„Maskováni kuklami a vyzbrojeni pistolí, pouty a páčidlem vnikli do domu přes balkónové dveře a začali prohledávat dům. V ložnici vzbudili majitele domu, ten začal křičet o pomoc. Svázali mu proto ruce a bili ho do hlavy, hrudníku a celého těla, nakonec jej udusili. Z domu si odnesli dvoje hodiny a sadu stříbrných příborů, které druhý den prodali v zastavárně,“ prohlásila Zámoravcová.

I do Lysic mířili lupiči na základě tipu a byli prý rozhodnuti dostat se k penězům i za cenu násilí. Tuto akci uskutečnili dva měsíce před další, v Ivančicích. „Vnikli do domu, a když čtyřiašedesátiletý majitel domu přišel ze zahrady, uhodili ho do hlavy teleskopickým obuškem, svázali ho a bili ho se slovy: stejně to nepřežiješ. Pak jej polili slivovicí a u hlavy mu škrtali zapalovačem,“ dodala Zámoravcová. Přepadený jim nakonec dal asi 30 tisíc korun a platební kartu.

Já ne, to on

Obžalovaní se před soudem dušovali, že nechtěli nikomu ublížit. Baier, který se jinak přiživoval jako ochranka na hokejových utkáních, div že neslzel, když na osudné okamžiky vzpomínal.

„Já jsem nechtěl nikomu ublížit. To Cvan ty lidi mlátil, choval se jako psychopat. Když jsme se dozvěděli, že ten starý pán umřel, plakal jsem. Cvanovi jsem pak řekl, že to pos..., a on na to jen opáčil, že co už. Já jsem lidem jen dával pouta, ale nebil jsem je. Je mi to moc líto,“ tvrdil u soudu Baier.

Že nikomu nechtěli ani zkřížit vlas na hlavě se dušoval i Cvan. „Nejeli jsme nikomu ublížit. Ten starý pán se začal budit, když na něj někdo posvítil baterkou, a Baier ho několikrát udeřil, když ho poutal. Ani na toho druhého jsem neútočil,“ odmítl Cvan, že by to byl on, kdy někoho bil.

Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků a znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám