Hlavní obsah

Když se zkopaný důchodce probral, řekl si vrah o nůž a dokonal dílo

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové
Aktualizováno

Devatenáct let si pobude ve vězení čtyřicetiletý Julius Žiga za to, že loni v srpnu v Chrasti na Chrudimsku zavraždil 71letého muže. Jeho spoluviník, o 21 let mladší Tomáš Pešta, dostal patnáctiletý trest. V pátek o tom rozhodl senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Julius Žiga v soudní síni před vyhlášením rozsudku.

Článek

Oba se okamžitě odvolali a státní zástupkyně Lenka Faltusová zváží, jestli nepodá odvolání proti výši Peštova trestu. „Navrhovala jsem přísnější potrestání,“ vysvětlila.

Muži se loňského 6. srpna vydali do domu poškozeného krást v domnění, že důchodce není doma. Jenže on je tam překvapil, a tak ho napadli. Srazili ho na zem a kopali ho mimo jiné i do hlavy. „Prakticky jej utloukli,“ konstatoval předseda senátu Petr Mráka.

Muž se po chvíli probral z bezvědomí a jako první si toho všiml Žiga, který Peštovi řekl, aby mu podal nůž. Žiga pak bez milosti bezmocného muže bodal zejména do oblasti krku.

I když měl už vážně poškozený mozek, pokoušel se bránit.
soudce

„Bezprostřední příčinou smrti bylo vykrvácení. Obžalovaní při prohledávání domku odcizili přesně nezjištěné množství šperků, hodinky, finanční hotovost ve výši asi 10 tisíc korun a další věci. Získané peníze za tyto předměty použili pro svoji potřebu,“ stojí v rozsudku.

Znalci podle stop na ostatcích zavražděného usoudili, že vražda byla provedena zvlášť surovým a trýznivým způsobem. „Když se napadený po prvním útoku probral z bezvědomí, tak i když měl už vážně poškozený mozek, pokoušel se bránit, o čem svědčí drobná řezná poranění na jeho rukou,“ poznamenal Mráka.

Mladšího z obžalovaných zachránilo před tvrdším trestem jen jeho přiznání, spolupráce s policií při vyšetřování a pomoc při usvědčení Žigy. „Naproti tomu jsme nemohli pominout, že obžalovaný Pešta už má za sebou opakovanou trestnou činnost majetkového charakteru,“ řekl soudce.

Žiga se odmítl přiznat a neprojevil také žádnou lítost nad svým činem. Jeho trest je blízko horní hranici zákonné sazby a podle rozsudku si jej odpyká v nejtěžší věznici se zvýšenou ostrahou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám