Hlavní obsah

Kdo je kdo v případu Ondřeje a Anny

Novinky, alt

V případu týraného Ondřeje a jeho záhadné sestry se vyskytuje stále více lidí. Kromě členů rodiny to jsou i některé veřejně známé osobnosti. Čím více verzí příběhu rodiny Mauerových se objevuje, tím více lidí se do příběhu zamotává.

Článek

Klára Mauerová (30) - matka osmiletého Ondřeje a desetiletého Jakuba. Mladšího syna zavírala do komory bez oken a svazovala ho. Byla obviněna a nyní je ve vazbě. Hrozí jí až osm let vězení.

Kateřina Mauerová (33) - sestra Kláry. Zřejmě věděla o týrání Ondřeje. Pomáhala Kláře s osvojením dívky Anny, sháněla například právní pomoc a poradenství. Podle všeho si rodina chtěla osvojit neexistující děvče.

Ondřej Coufal (8) - syn Kláry Mauerové a Radka Coufala. Jeho rodiče se před časem rozvedli, matka se i s dětmi přestěhovala z Brna do rodinného domku v Kuřimi. Dítě z neznámého důvodu zavírala do komory bez oken a svazovala ho, jídlo dostával na zem a ven téměř nechodil.

Jakub Coufal (10) - syn Kláry Mauerové a Radka Coufala. Policie nyní zkoumá, zda i on byl týrán, zatím tomu nic nenasvědčuje. S bratrem je nyní v zařízení Klokánek.

Anna Mauerová (13) - existuje zřejmě jen na papíře. V březnu 2007 dostala od soudu jméno a rodné číslo. Podle všeho jde ale zřejmě o neexistující osobu. V dětském zařízení Klokánek se za ni vydávala dvaatřicetiletá Barbora Škrlová, před sociálními pracovnicemi a u soudu hrála údajně roli dcera herce Viktora Skály a možná i jiné děti.

Radek Coufal (39) - otec Ondřeje a Jakuba a bývalý manžel Kláry Mauerové. V roce 2006 se rozvedli, několik let už spolu nežili. Coufal děti občas vídával, týrání si prý nevšiml. Žádá o svěření chlapců do péče.

Barbora Škrlová (32) - zaměstnankyně dětského centra Paprsek v Brně. Vedla tu hudební kroužky. V poslední době žila u Kláry a Kateřiny Mauerových. V centru Klokánek se podle testů DNA vydávala za Aničku, obličej si kryla hračkami, rodina o ní tvrdila, že dívka má sociální fobii. Z centra na konci května utekla do Dánska, kde se přihlásila na velvyslanectví. Do ČR se vrátit nechce. Žena se projevuje jako dítě.

Jakub Patočka (34) - šéfredaktor Literárních novin a přítel rodiny. Kateřina Mauerová se na něj obrátila s prosbou o pomoc při legalizaci identity Aničky. Dívku viděl jen jednou. Tvrdí, že jej Mauerová podvedla. Je spoluzakladatelem Hnutí Duha. V letech 2003-2005 vedl Stranu zelených. Po zvolení Martina Bursíka do jejího čela ze strany vystoupil.

Viktor Skála (39) - herec Městského divadla v Brně a přítel rodiny. Podle Mladé fronty Dnes byla úřadům, které rozhodovaly o udělení identity Aničce a jejím svěření rodině do péče, předvedena jedna z jeho tří dcer. On tvrdí, že o ničem nevěděl.

Zuzana Skálová - žena Viktora Skály pracuje jako učitelka. Zřejmě může za to, že Ondřej měl domácí výuku a nechodil do školy. Chlapce také zkoušela.

Hana Bašová (29) - známá rodiny Mauerových s přezdívkou "Nenci" pracuje v brněnském Domě dětí a mládeže Paprsek, učí výtvarnou výchovu. Podle výpovědi Ondřeje věděla o jeho týrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám