Hlavní obsah

Kdo byl střelec z ostravské nemocnice? Milovník fotbalu, stavař a revizor

– Ostrava
Právo, den, hon,

Stavební technik, milovník fotbalu, který si občas zašel zastřílet na střelnici, nebo bývalý revizor. To je ve zkratce profil Ctirada Vitáska, který v úterý podle policie v ostravské nemocnici zastřelil šest lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu před nemocnicí v OstravěVideo: Reuters

 
Článek

Pracoval jako stavební technik v opavské firmě AZ intergips a jako koníček měl střelbu. Nikoho z kolegů by ale nenapadlo, že by se připravoval zabít nevinné lidi. Ředitel společnosti Aleš Zygula uvedl, že od října byl Vitásek nemocný. „Stěžoval si, že je těžce nemocný a nikdo ho nechce léčit. Trochu se změnil,“ líčil Zygula s tím, že je v šoku z toho, co se stalo. „Nevěděl jsem, že měl doma zbraň,“ dodal muž.

Foto: Policie ČR

Muž podezřelý ze střelby v nemocnici

Podle serveru idnes.cz střelec kdysi pracoval také jako revizor. Podle policie měl Ctirad Vitásek nelegálně drženou zbraň značky CZ 75 a také trestní minulost násilného charakteru. Na kontě měl i pár krádeží.

Dřívější tragédie v rodině střelce: Jeho bratrance zabili lupiči

Krimi

Reportér Práva navštívil ve středu dům rodičů střelce v Jilešovicích. Po zazvonění se na balkoně objevil zřejmě otec muže, který řekl jen děkujeme a na shledanou. Sdílnější nebyl ani soused v nedalekém domě. „Byl to normální chlap,” řekl, mávl rukou a odešel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dům, kde střelec vyrůstal.

Fandil Baníku

V posledních dvou týdnech byl Vitásek v kontaktu s frýdecko-místeckým zpěvákem Davidem Stypkou. „Čtrnáct dní si píšete na messengeru s člověkem, co se s vámi nějak ztotožňuje, a on pak zastřelí mnoho lidí a nakonec sebe,“ napsal na Facebook zpěvák s tím, že v této věci již kontaktoval policii. Vitásek se zpěvákem spojil poté, co se v médiích objevilo, že Stypka má rakovinu a prochází chemoterapií. Tvrdil prý, že má stejnou nemoc jako on.

Psycholog k masakru v Ostravě: Mohlo jít o „sdílenou sebevraždu“

Krimi

Podle vyjádření psychiatra Jana Cimického v médiích však mohl Vitásek trpět hypochondrickou depresí. Docházel prý na kliniku hematoonkologie a měl za sebou různá vyšetření.

Vitásek podle svých známých miloval sport, hlavně fotbal. Fandil Baníku Ostrava. Fotbalový klub se také připojil k vyjádření soustrasti všem rodinám obětí. „Klub je připraven všem pozůstalým a každému, koho tragédie v ostravské nemocnici zasáhla, pomoci, prohlásil výkonný ředitel klubu Michal Bělák.

Střelec z Ostravy si psal se zpěvákem Stypkou. Prý měl stejnou nemoc

Krimi

„S oběťmi soucítíme tím více, že jsme s fakultní nemocnicí úzce propojeni a spolupracujeme s ní. Jsme připraveni okamžitě pomoci,“ zdůraznil Bělák s tím, klub zvažuje všechny dostupné formy pomoci všem lidem, které tato tragédie postihla.

Ctirad Vitásek v úterý ráno v čekárně traumatologie ve Fakultní nemocnici Ostrava zastřelil šest lidí a tři další zranil. Poté navštívil svou matku, které všechno vypověděl, a odjel do Děhylova, kde se pronásledovaný policií u restaurace Loděnice střelil do hlavy. V důsledku zranění zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám