Hlavní obsah

Kauza Rath: Soud jednání odročil kvůli námitkám podjatosti na neurčito

Právo, Novinky, bad, jba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský ve čtvrtek odročil opětovné projednávání kauzy údajné manipulace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji, ve které figuruje bývalý hejtman kraje David Rath na neurčito. Důvodem byly námitky podjatosti soudu i samotného Pacovského jak ze strany Ratha, tak i valné většiny obhájců obžalovaných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath u Krajského soudu v Praze

Článek

On-line zpravodajství skončilo. Děkujeme za pozornost.

12:32 - Pacovský právě odročil projednávání kauzy na neurčito.

12:20 - Po přestávce jednání pokračuje. Pacovský oznámil, že s ohledem na vznesené námitky podjatosti soudce i soudu téměř všemi advokáty, hlavní líčení odročí. „Aby nebyla zpochybňována objektivita řízení, dospěl senát k závěru, že hlavní líčení je na místě odročit a rozhodnout o námitkách podjatosti. Až bude pravomocně o nich rozhodnuto, bude soud v líčení pokračovat,“ uvedl Pacovský s tím, že lze předpokládat stížnosti proti budoucím usnesení senátu. O námitkách tak bude s největší pravděpodobností rozhodovat Vrchní soud v Praze.

11:08 - Soud má pauzu do dvanácti hodin, poté bude následovat doplňující výslech tří obžalovaných, včetně Ratha.

10:54 - Další a další obhájci se připojují k vzneseným námitkám podjatosti jak celého senátu, tak samotného soudce Pacovského. Někteří uvádí, že soudcův strýc je stále obhájcem Davida Ratha, další namítají podjatost senátu kvůli údajným vazbám na policii jednoho z jeho členů

10:50 - Pacovský proto uznal námitky obhájců a znalce bez výslechu propustil.

10:44 - Soud chtěl přistoupit k výslechu znalce Vladimíra Krupky z České znalecké, a. s. Někteří z obhájců namítají, že se Krupka na zpracování posudku nijak nepodílel. To Krupka potvrdil, nicméně uvedl, že s ním byl seznámen.

10:39 - Vondráček žádá soud o přerušení hlavního líčení. „Jsou vzneseny námitky podjatosti vůči všem třem členům senátu. Nedovedu si představit, že by další úkony trestního řízení, včetně výslechu znalce, byly činěny za situace, kdy nebyly vypořádány námitky podjatosti, a současně za situace, aniž by byly objasněny skutečnosti, které vzhledem k námitce podjatosti jsou,“ prohlásil Vondráček.

10:31 - Vondráček vznesl námitku podjatosti i vůči celému soudnímu senátu.

10:20 - Vondráček stále odůvodňuje svou námitku podjatosti soudce Pacovského.

9:47 - Na to reagoval správce dědictví po Rathově otci Ratmírovi Jan Vondráček námitkou vůči údajné podjatosti soudce. Správce se vrací k Rathovu tvrzení, že strýc Roberta Pacovského Michal je stále obhájcem Davida Ratha.

„Pane soudce, prosím, byl byste tak laskav a vzdal se, vyloučil se z tohoto řízení?“ ptal se Vondráček Pacovského.

9:42 - Soud zahájil jednání, prvním bodem programu bude výslech soudního znalce z oboru ekonomiky.

„Senát dospěl k závěru, že podmínky pro to, aby celé hlavní líčení a dokazování bylo prováděno znovu, nejsou,“ uvedl na začátek jednání soudce Robert Pacovský.

Obžaloba viní 11 lidí z manipulací se zakázkami ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji. Státní zástupce Petr Jirát tvrdí, že Rath bral úplatky a coby tehdejší hejtman o manipulacích věděl.

Obžalovaní vinu odmítají. Rath se například hájí tím, že tendry financované z Evropské unie byly pod vícenásobnou kontrolou, takže je nebylo možné ovlivňovat. Případ je podle něj politicky motivovaný. Policie Ratha zadržela v roce 2012, když nesl v rukou dnes již pověstnou krabici od vína, ve které bylo sedm miliónů korun.

Rath byl před dvěma a půl roky Krajským soudem v Praze nepravomocně odsouzen k 8,5 roku vězení. Pražský vrchní soud rozsudek zrušil, odmítl použití policejních odposlechů, které byly jedním z hlavních důkazů, a případ vrátil k novému projednání. Nejvyšší soud je ale nakonec uznal.

David Rath v pondělí vznesl námitku podjatosti soudce Pacovského, mimo jiné i proto, že jeho strýc Michal je prý stále Rathovým obhájcem, protože mu před dvěma a půl lety nevypověděl plnou moc zákonnou formou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám