Hlavní obsah

Kauza radarů ve Varnsdorfu: policie zabavila obviněným majetek za miliony

Právo, ČTK, koc
Varnsdorf

Firma Water Solar Technology (WST) získala podle policie neoprávněně 23,4 milionu korun z provozu radarů ve Varnsdorfu na Děčínsku. Policie u obviněných nyní zajistila věci za deset milionů korun kvůli možnému peněžitému trestu. Radary na měření rychlosti pro město ještě do konce ledna firma provozuje. V případu jsou obvinění čtyři lidé včetně bývalého starosty Stanislava Horáčka. Ten je ve vazbě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Zajištěný majetek byl v celkově hodnotě 10,3 milionu korun,“ řekl novinářům Radim Vojáček, vedoucí odboru hospodářské kriminality Ústeckého kraje.

Policie nyní podle něj zjišťuje, zda je poškozená obec nebo veřejný zájem a jakým způsobem. Vojáček míní, že by se případ mohl v tomto roce uzavřít, ale záleží na okolnostech. Potvrdil, že policie případ stále intenzivně vyšetřuje.

Společnost WST za pronájem radarů dostává odměnu za každé naměřené překročení rychlosti. Tímto způsobem získala přes 23 milionů korun.

Soud poslal do vazby starostu Varnsdorfu z ANO Horáčka

Krimi

„Trestní oznámení jsme dostali v listopadu 2018,“ upřesnil Vojáček. Kdo jej podal, neřekl. V oznámení stálo, že jde o porušení v zadávání veřejných zakázek. Na jeho základě policie zajistila v rámci domovních prohlídek zprávy, faktury a smlouvy, které údajně dokazují nestandardní chování.

Pokuta a rozvázání smlouvy

Za chyby při vyhlášení zakázky na systém měření rychlosti dostal Varnsdorf pokutu 650 000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Zastupitelé města dříve oznámili, že budou peníze požadovat po WST.

Město už také loni rozhodlo, že s firmou ukončí smlouvu k letošnímu 31. lednu a vyhlásí novou veřejnou zakázku.

Kvůli radarům ve Varnsdorfu obvinili policisté pět lidí

Krimi

„Novou veřejnou zakázku bychom prověřovali až v případě, kdybychom viděli nějaké nestandardní kroky,“ řekl Vojáček.

Město s WST uzavřelo smlouvu o provozu radarů opakovaně. Společnost dostává za každé změřené překročení rychlosti od města finanční odměnu. Data z radarů získává městská policie a předává je radnici.

Vedení města kritizovala už dřív opozice, postup považuje za nezákonný. Vadí jí mimo jiné stanovení ceny za přestupek, které podle nich motivuje soukromníka, aby přestupků bylo co nejvíc. Vedení radnice kritiku odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám