Hlavní obsah

Kauza primátora Frýdku-Místku u soudu. Jsem nevinen, tvrdí a znovu kandiduje

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Jednu z nejzávažnějších tuzemských kriminálních kauz spojených s komunální politikou a veřejnými zakázkami začal v pondělí ráno rozplétat Okresní soud ve Frýdku-Místku. Stane před ním v průběhu týdne mimo jiné primátor tohoto města Michal Pobucký (ČSSD), jehož jméno figuruje v jednom z bodů obžaloby. Ten tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustil, a v podzimních komunálních volbách se opět uchází o důvěru voličů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před soudem stanul mimo jiné ředitel Městské policie ve Frýdku-Místu Milan Sněhota (vlevo).

Článek

Spolu s ním je obžalován také například ředitel městské policie Milan Sněhota a další vysoce postavené persony z Frýdku-Místku.

V kauze je stíháno celkem 18 obviněných. Obžaloba, která je rozdělená na dvě části, se týká asi 20 údajně zmanipulovaných veřejných zakázek za 12 miliónů korun a také osmi přestupků, které měla městská policie zamést pod koberec.

„Obžalobu však bylo nutno podat jednu společnou, aby věc rozhodoval stejný soudní senát, protože ty věci jsou vzájemně provázané a bylo vhodné, aby rozhodující soud měl k dispozici kompletní důkazní materiál. Nejde o soubor jakýchsi jednotlivých opakujících se excesů, ale o systém proniknutí klientelisticko-podnikatelsko-lobbistických vazeb do struktur magistrátu,“ tvrdí státní zástupce Ladislav Hradil.

Rozsudek možná až příští rok

Hlavní líčení je naplánováno na celý týden. Od pondělka soud projednává sporné veřejné zakázky, od čtvrtka pak přijdou na řadu přestupky. Primátor tak bude vyslechnut až ve čtvrtek, pondělního líčení se neúčastní.

Podle soudce Ondřeje Běčáka, který dostal kauzu na starost, vůbec nelze odhadnout, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek. „Na první týden máme v plánu výslechy obžalovaných a poté bude jednání odročeno. Klíčové bude sladit termíny, protože obžalovaných a obhájců je mnoho. Předpokládám, že někdy v průběhu léta bychom mohli přehrávat odposlechy a pak by měly přijít na řadu výslechy svědků,“ řekl soudce s tím, že není vůbec jasné, zda rozsudek padne ještě v letošním roce. Soud by měl vyslechnout víc než dvě desítky svědků.

Přestože jméno primátora Pobuckého nefiguruje v hlavní části obžaloby, která se týká zakázek, podle řady vysoce postavených sociálních demokratů by se měl primátor stáhnout do ústraní do doby, než soudy celou věc uzavřou pravomocným rozsudkem.

Primátor ale tvrdí, že se ničeho špatného nedopustil, a v letošních podzimních volbách má být na druhém místě kandidátky. Lídrem bude jeho primátorská předchůdkyně a dnešní senátorka Eva Richtrová. Tu chtěla policie v minulém roce obvinit kvůli sporným zakázkám, Senát ji ale nevydal k trestnímu stíhání.

Neshody v ČSSD 

V místní ČSSD to kvůli kandidatuře Richtrové, Pobuckého a dalších lidí doslova vře. Sociálnědemokratická poslankyně Pavlína Nytrová, která měla také být na letošní komunální kandidátce, podle svých slov kandidovat nebude na protest proti tomu, že se na kandidátce ocitlo několik trestně stíhaných kolegů.

„Já vůbec netuším, jestli se obžalovaní dopustili nebo nedopustili něčeho špatného, počkám si až na verdikt soudu. Zastávám ale názor, že v politice by se měla ctít presumpce viny. Politiku by neměli dělat lidé, kteří jsou podezřelí z trestné činnosti,“ vysvětluje Nytrová.

Její názor zastává i šéf okresního výkonného výboru Jaroslav Marek, podle nějž by měly ústřední výkonný výbor a předsednictvo ČSSD rozhodnout, že trestně stíhané osoby nebudou na volebních kandidátkách. „Pokud to neudělají, tak pohřbívají sociální demokracii,“ dodal Marek.

Pobucký a Richtrová jsou ale zcela jiného názoru. Tvrdí, že do zastupitelstva letos budou kandidovat proto, aby mohli pokračovat ve své práci pro město. „Jsem v zastupitelstvu od roku 1990 a moje jméno bylo vždy spojováno s ČSSD. Pokud bych se rozhodla nekandidovat, voliči by to mohli chápat tak, že utíkám z boje. Já se pohybuji po městě a reakce lidí, se kterými se bavím, mne přesvědčila, že se rozhodně nemám za co stydět,“ sdělila Richtrová.

Také stíhaný primátor Pobucký rozhodně nehodlá z boje ustupovat. „Necítím se vinen,“ tvrdí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám