Hlavní obsah

Kauza opencard: EMS podle Krnáčové dělá jenom problémy

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Výpovědí bývalé pražské radní Aleksandry Udženiji (ODS) pokračoval v pondělí pražský městský soud v projednávání tzv. druhé větve kauzy opencard, ve které je obžalováno deset bývalých radních, včetně dvou exprimátorů, a pět magistrátních úředníků. Jako další svědkyně vypovídala i současná primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Obžaloba bývalé radní viní z toho, že bez veřejného výběrového řízení uzavřeli s firmou Haguess dvě nové smlouvy na servis systému Opencard, ačkoliv údajně věděli, že jsou pro Prahu nevýhodné. Udženija je jedinou radní, která nebyla obžalovaná, protože byla v době inkriminovaného hlasování o smlouvách v roce 2012 na zahraniční dovolené. U soudu se svých bývalých kolegů zastala. Podle ní postupovali zcela správně.

„Kdybych byla v Praze, hlasovala bych stejně,“ uvedla Udženija a dodala, že smlouvy kromě magistrátního právního odboru schválil i najatý externí právník, podle kterého bylo vše zcela v souladu se zákonem.

EMS dělá problémy

Krnáčová měla vypovídat po Udženije, k soudu se kvůli zdravotním problémům s hlasivkami a zády dostavila po poledni. Odpovídala na dotazy obhájců ohledně současného stavu systému a jeho podpory.

Připustila, že v minulosti došlo k několika výpadkům systému a že k odstranění těchto závad bylo potřeba součinnosti se společností eMoneyServices (EMS), která poskytuje základní servis systému.

„Pokud vím, tak eMoneyServices nedělá vůbec nic, jenom problémy. Podporu systému neposkytuje,“ prohlásila primátorka na dotaz obhájců, co eMoneyServices (EMS) dělá pro magistrát. Krnáčová dodala, že Praha zatím EMS neplatí, o povinnosti platit bude rozhodovat soud. EMS přestala poskytovat základní servis v únoru letošního roku, na základě předběžného opatření soudu v něm ale musí i nadále pokračovat.

EMS může podle Krnáčové způsobovat na dálku výpadky systému. Obžalovaný Josef Nosek, bývalý náměstek primátora Bohuslava Svobody ODS), se proto primátorky zeptal na možnou sabotáž ze strany EMS. „O tom jsem zatím neuvažovala, ale uvidíme,” řekla Krnáčová.

Právnící nemohli vypovídat  

Soudce Alexander Sotolář také chtěl vyslechnout advokáty, kteří zpracovávali odborné posudky na zmíněné smlouvy. Podle Jana Lžičaře, který v tomto případě hájí zájmy města Prahy, byli současnou radou zproštěni mlčenlivosti, v písemné podobě zproštění ale nedostali a nemohli tak u soudu vypovídat.

Radní a úředníci měli podle obžaloby uzavřením nových smluv s Haguessem způsobit  Praze škodu téměř pětadvacet miliónů korun. Všichni u soudu jakoukoliv vinu odmítli, hlasovali prý podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

V případě odsouzení jim za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám