Hlavní obsah

Kauza neplatných šeků za miliardu se vrátí před soud

Právo, Aleš Honus

Kauza kontroverzního havířovského podnikatele Petra Kellovského se vrací před ostravský krajský soud. Rozhodl o tom odvolací Vrchní soud v Olomouci, který zrušil loňský osvobozující rozsudek nad Kellovským a dalšími sedmi lidmi, obžalovanými z přípravy miliardového podvodu na Deutsche Bank. Kauza tak nyní putuje do Ostravy k novému projednání.

Článek

Vrchní soud smetl zprošťující rozsudek ze stolu už 31. května v neveřejném jednání. Mluvčí soudu Petr Angyalossy tuto informaci potvrdil až nyní na dotaz Práva. "Bližší zdůvodnění ale neznám, mohu ho poskytnout až příští týden," řekl.

Advokát jednoho z Kellovského spoluobviněných Milana Poruby Michal Kačmařík vysvětlil, že vrchní soud nařídil krajskému soudu provést další rozsáhlé dokazování.

"Vrchní soud označil rozsudek za předčasný. Nyní si proto bude muset krajský soud dožádat právní pomoc z USA, Německa a dokonce i ze Srbska. Teprve po provedení těchto, a některých dalších důkazů, soud může znovu rozhodnout. Z našeho pohledu se ale nic nezmění, nečekám, že by to nějak změnilo důkazní situaci. Pouze se značně prodlouží projednání této kauzy," řekl Kačmařík. Nový rozsudek se tak dá očekávat nejdříve v příštím roce a není vyloučeno, že i později.

Také Kellovský si myslí, že ani nové důkazy nic nezmění na tom, co už bylo zjištěno. "Od začátku je všechno jasné. Nechápu, proč si právní pomoc nevyžádali hned, teď to bude trvat dalších sto let," řekl.

Miliardový podvod

Šestačtyřicetiletého podnikatele Kellovského policie spolu s dalšími sedmi lidmi obvinila před třemi lety z přípravy téměř miliardového podvodu s padělanými šeky neexistující americké banky. Podle kriminalistů chystali gigantický podvod na švýcarskou pobočku Deutsche Bank. V létě 2004 byli zatčeni s kufrem plným šeků v přepočtené hodnotě téměř miliardy korun. Kellovský ale tehdy zatýkání jako jediný unikl a policie po něm vyhlásila pátrání. Zadržen byl po několika týdnech nedaleko přehrady Žermanice, kde se ukrýval na rekreační chatě svého známého, bývalého policisty.

Ani znalecké posudky, ani výsledek právní pomoci z USA nepřinesly jednoznačnou odpověď, zda jsou šeky banky, která již dvacet let neexistuje, pravé, nebo je alespoň teoreticky mohla vydat. Podle znalců je ale zjevné, že by jejich zpeněžení bylo téměř nemožné, protože platnost šeků už dávno skončila.

Soudce Milan Ihnát v odůvodnění zprošťujícího rozsudku mimo jiné řekl, že jediným "důkazem" obžaloby byla skutečnost, že skupina podnikatelů cenné papíry nabízela pod cenou a že šeků bylo podezřele hodně. "Není nezákonné něco prodat pod cenou. Navíc šeky nechávali ověřovat v bance a nikdo nenaznačoval, že by se jednalo o padělky," dodal soudce.

Podnikatel Petr Kellovský u soudu nestál poprvé. V roce 2003 dostal v Praze podmínku za to, že na křižovatce usnul za volantem a potom najížděl na policistu, který se ho snažil zkontrolovat. V roce 2004 byl pak v Ostravě odsouzen k šesti letům nepodmíněně za krácení daní v souvislosti se svým někdejším působením v čele havířovského fotbalového klubu. Uspěl ale s odvoláním a soudy ho nakonec i v této kauze osvobodily.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudce zpochybnil trestní stíhání Kellovského

Trestní stíhání vlivného havířovského podnikatele Petra Kellovského a dalších sedmi lidí, podezřelých z pokusu o téměř miliardový podvod s padělanými šeky...

Kauza Kellovský může konečně před soud

Procesu s havířovským podnikatelem Petrem Kellovským a dalšími sedmi lidmi, kteří jsou od loňského léta stíháni kvůli podezření z pokusu o téměř miliardový...

Výběr článků

Načítám