Hlavní obsah

Kauza Dvořák: GIBS prošetřuje postup policie v případu útoku žíravinou a vraždy

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřují postup policistů v kauze Jiřího Dvořáka (66), který minulý týden v pátek polil v Odoleně Vodě žíravinou bývalou kolegyni a v úterý zastřelil zaměstnankyni Úřadu práce v Praze 2.

Podezřelý Jiří Dvořák absolvoval vyšetření před umístěním do cely předběžného zadrženíVideo: Aktu.cz

 
Článek

Jak už Právo informovalo, Dvořák v minulosti oběma ženám vyhrožoval, úřednici dokonce zabitím. Pracovníky GIBS tak nejspíš bude mimo jiné zajímat, zda nešlo jeho zločinům předejít.

Proč policie Dvořákovu oběť nechránila?

Krimi

„Prošetřujeme okolnosti obou těchto útoků, které spáchal dotyčný D.,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Dvořák nejprve v pátek na parkovišti u sídla firmy Aero Vodochody v Odoleně Vodě zaútočil kyselinou na bývalou kolegyni z této společnosti, kterou vinil z vyhazovu v roce 2015. V jeho činu měly hrály roli i neopětované city.

Na ženu si podle zdroje redakce počkal zamaskován, ale ona jej poznala a viděla, že něco drží v kapse, a proto se snažila utéct před ním k autu. On jí pak zezadu na vlasy a záda vylil kyselinu.

Časová osa: Násilí odstartovalo propuštění Jiřího Dvořáka z práce

Krimi

Vyčítal jí nejen svůj konec ve firmě, ale prý i neopětované city. „Paní K. má u mě otevřený účet a jednou jí ho sečtu,“ řekl loni na jaře u soudu podle serveru iDnes.cz Dvořák o bývalé kolegyni. Tehdy zatím nepravomocně prohrál civilní spor s Aerem kvůli svým hanlivým výrokům na adresu firmy a měl společnosti zaplatit jeden milion korun.

Policejní brífink k vraždě úřednice v PrazeVideo: Novinky

Úterní zastřelení úřednice v Bělehradské ulici v Praze 2 pak bylo tragickým vyústěním letitých sporů Dvořáka s touto zaměstnankyní. Žena v roce 2015 odmítla podezřelému vyplatit podporu v nezaměstnanosti, a dokonce ho kvůli jeho chování vyřadila z evidence uchazečů o práci. A Dvořák jí už koncem roku 2016 začal prostřednictvím e-mailů vyhrožovat, což sám před časem připustil i ve svých videích na internetu.

Dvořák měl vyhrožovat pracovnici úřadu práce smrtí už v roce 2016

Krimi

„Scénář byl vypracován takto: L. (úřednice) bude neustále zamítat podporu a Dvořák se dostane do finanční tísně a potom jí rozmlátí hlavu na kaši železnou tyčí. Poté bude obviněn z pokusu o vraždu a bude vymalováno... L. bude sice mrtvá, ale na tom vůbec nezáleží. Hlavní věc je, že Dvořák bude v base,“ uvedl na YouTube už předloni v prosinci. O sobě vždy hovořil ve třetí osobě.

Žena se pak dokonce obrátila na policii s trestním oznámením, ale Dvořákovy výhružky nakonec řešil jen jako přestupek Úřad Městské části Praha 2. Ten podezřelému uložil pokutu 3000 korun a další tisícovku za náklady řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám