Hlavní obsah

Kauza Dohnalových bytů z peněz NKÚ se vrací, soud zrušil zprošťující verdikt

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý už podruhé zrušil zprošťující verdikt v kauze údajně předražených pronájmů bytů, které měl za veřejné peníze k dispozici bývalý šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal. Dohnal musel nedávno úřad opustit poté, co mu soud potvrdil podmínečný trest za zneužití pravomoci, když bránil poslanecké komisi v provedení kontroly hospodaření NKÚ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

František Dohnal

Článek

Kvůli užívání luxusních bytů za státní peníze obvinila policie Dohnala na konci dubna 2010 z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Dohnal obvinění od počátku odmítal a kauzu si už přes rok přehazují soudy.

Obvodní soud pro Prahu 7 jej v březnu 2011 osvobodil. V polovině června pak odvolací senát Městského soudu v Praze případ vrátil k novému projednání, obvodní soud sedmé pražské části však svůj předchozí verdikt loni v říjnu zopakoval.

Dohnal v letech 2006 až 2009 využíval postupně dva služební byty na pražských Vinohradech. V prvním činilo nájemné 67 tisíc korun měsíčně, ve druhém, který vznikl spojením dvou bytů o celkové rozloze 219 metrů čtverečních, platil NKÚ nájemné skoro 76 tisíc měsíčně.

K naplnění minimálně nepřímého úmyslu stačí, že se na výběru luxusních bytů podílel.
žalobkyně

Bývalý prezident úřadu se doposud bránil tím, že byty pronajímal NKÚ, on o jejich výběru nerozhodoval.

Soud prvního stupně mu dal za pravdu a obžaloby jej dvakrát zprostil. Podle něj Dohnal pouze využíval možností, které mu dával zákon. Bývalému prezidentovi NKÚ se prý navíc nepodařilo prokázat úmysl spáchat trestný čin a skutek ani nesplňuje podmínku společenské škodlivosti.

S takovým závěrem se však neztotožnila státní zástupkyně, která má výhrady k hodnocení důkazů soudem prvního stupně.

"K naplnění minimálně nepřímého úmyslu stačí, že se na výběru luxusních bytů podílel," uvedla žalobkyně s odkazem na několik svědectví majitelů nemovitostí a realitních kanceláří, s nimiž měl Dohnal osobně jednat.

"Jeho podíl na výběru a vyhledání bytů byl podstatně aktivnější, než tvrdí," uvedla žalobkyně. Společenskou nebezpečnost Dohnalova chování podle ní zvyšuje fakt, že se na plýtvání veřejnými prostředky podílel jako představitel instituce, která měla naopak na hospodárnost jiných subjektů dohlížet.

Když mám někoho kontrolovat, musím začít sám u sebe.
předsedkyně senátu Městského soudu v Praze Eva Burianová

S tím souhlasila i předsedkyně senátu Městského soudu v Praze Eva Burianová. "Když mám někoho kontrolovat, musím začít sám u sebe," prohlásila Burianová. Osvobozující rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 7 z loňského října podle ní nemohl obstát. Tamní senát proto bude muset ve věci rozhodovat znovu.

Podle Burianové bylo prokázáno, že Dohnalovy byty byly nepřiměřeně drahé a draze vybavené. "Nebereme v úvahu, zda tam byla varná konvice nebo nějaká trouba, ale starožitnosti a další nadstandard," uvedla soudkyně.

Dohnal se úterního jednání nezúčastnil, soud požádal, aby jednal v jeho nepřítomnosti. Obhájce Václav Vlk na jeho obranu uvedl, že NKÚ měl v době, kdy v jeho čele Dohnal stanul, pouze dvě jiné možnosti, jak ho ubytovat. Buď koupit vlastní nemovitost a tu pak do budoucna udržovat, na což prý neměl peníze, nebo si pronajmout volné prostory od příslušné městské části.

Zde však podle Vlka hrozilo, že by NKÚ mohl na příslušné radnici provádět kontrolu a Dohnal by se tak ocitl ve střetu zájmů. Advokát také připomněl, že i další ústavní činitelé mají k dispozici nákladně udržované nemovitosti, z nichž ne všechny jsou v současné době vůbec využívány.

Reklama

Výběr článků

Načítám