Hlavní obsah

Kauza České pošty se vrací od soudu na Vrchní státní zastupitelství

Právo, bja

Návrh na potrestání v kauze České pošty a údajné korupce se vrátil zpátky do rukou vrchního státního zástupce Zdeňka Matuly. Na posun v kauze Kamila Čadka a Lukáše Choce upozornil server lidovky.cz. Celou záležitost potvrdila Právu i mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1. Choc chtěl údajně po Čadkovi třímiliónový úplatek za to, že urovná jeho spor s Českou poštou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

V tomto případě ovšem nejde o pochybnosti ohledně případné viny podnikatelů Čadka a Choce, ale problematická je spíš technická stránka celé věci.

„Návrh na potrestání byl odmítnut,“ vysvětlil Právu Matula. „Znamená to, že soud dospěl k závěru, že v daném případě nebyly splněné podmínky pro vedení zkráceného přípravného řízení,“ dodal.

Podle soudu totiž žalobce nedodržel lhůtu pro zkrácené přípravné řízení. Matula měl prý tušit, že Choc i Čadek odmítnou svoji vinu přiznat. Tím pádem jim neměl zkrácené řízení ani nabízet a neměl ani prodlužovat jeho lhůtu o 30 dní.

Spis má přes pět set stran

Čtrnáctidenní lhůta ve zkráceném přípravném řízení se totiž může prodloužit buď o deset dní, nebo o třicet dní. Možnost prodloužit lhůtu o měsíc může státní zástupce využít pouze v případě, že s oběma stranami jedná o dohodě o vině a trestu.

Dalším argumentem soudu, proč návrh na potrestání vrátil, bylo, že spis, který má více než 520 stran, pravděpodobně nepojednává o jednoduchém trestném činu.

„Podám si proti tomu usnesení stížnost,“ naznačil další postup v celé kauze Matula. O jeho stížnosti bude rozhodovat Městský soud v Praze.

Pokud ji uzná jako důvodnou, tak by soud měl celou věc dál řešit ve zkráceném přípravném řízení. Pokud ji naopak zamítne, tak začne vyšetřování a celá kauza se bude projednávat u soudu v hlavním líčení, tedy ve standardním řízení.

Měl chtít tři milióny

Ve sporu jde o zakázku za 24 miliónů korun, kterou Čadkova firma měla plnit pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že věc vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři milióny v hotovosti.

Peníze od Čadka prý měly jít do pokladny ČSSD a přímo ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), což strana i Chovanec odmítli.

Chovanec, který je zároveň místopředsedou ČSSD, popřel, že by za podnikatelem Čadkem posílal prostředníka s korupční nabídkou. Ministerstvo vnitra zároveň uvedlo, že Chovanec kvůli stejnému případu podal trestní oznámení již ve druhé polovině června.

Reklama

Související témata:

Související články

Chocovi přerušili členství v ČSSD

Sociální demokraté z organizace pro Prahu – západ na úterním jednání odhlasovali přerušení členství Kamila Choce ve straně. Choc je vyšetřován kvůli podezření,...

Výběr článků

Načítám