Hlavní obsah

Kauza CASA: Obžaloba Parkanové jsou jen domněnky, říká soudkyně

Právo, ČTK, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ nákupu armádních letounů CASA vrátil Obvodní soud pro Prahu 6 v polovině září k dalšímu došetření mimo jiné kvůli tvrzení obžaloby, že se někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová chtěla byznysem zalíbit premiérovi Mirku Topolánkovi. Ten ji měl v plánu údajně odvolat. Soudkyně Markéta Binderová to označila jako ryzí domněnky kriminalistů. Parkanová její písemné usnesení zveřejnila v pondělí na svém webu.

Foto: Petr Horník, Právo

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová

Článek

Podle Binderové, která se už dříve snažila případu neúspěšně zbavit kvůli své údajné podjatosti, nemělo pražské vrchní státní zastupitelství obžalobu zatím vůbec podávat.

„I přes obsáhlost spisového materiálu nedošlo k objasnění základních skutkových okolností, bez kterých není možné v hlavním líčení ve věci rozhodnout,” napsala soudkyně.

Topolánek odvolání nezvažoval

Kriminalisté podle soudkyně nevyjasnili motivaci k trestnému činu Parkanové a druhého obžalovaného Jiřího Staňka. Binderová rovněž nesouhlasí s tím, jak byla stanovena údajná škoda, kterou vyšetřovatelé vyčíslili na 819 miliónů korun.

Ohledně situace mezi Topolánkem a Parkanovou soudkyně odkázala na expremiérovu výpověď - Topolánek sice nebyl spokojený s tím, jak fungovalo ministerstvo obrany vedené Parkanovou, s ní samotnou ale neměl problém.

Její odvolání prý v dané době nezvažoval, natož v souvislosti s nákupem letounů. O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla Topolánkova vláda v roce 2009.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci hrozí Parkanové se Staňkem až desetileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám