Hlavní obsah

Kauza Berdych: tajná válka mezi gangstery

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Připravovali na sebe gangsteři okolo Davida Berdycha navzájem likvidační pasti? Intrikovali proti sobě za účasti policistů a předávali jim na sebe navzájem kompromitující materiály a informace?

Článek

Z nedělní výpovědi Miroslava Houdka před trestním senátem soudce Petra France vyplynulo, že se tak dělo, i když současně uzavírali účelová spojenectví. Zvláště když jim loupež dávala naději na tučnou kořist.

Odsouzený Houdek (12 let vězení) vyvolal na počátku výslechu dojem mimořádně nebezpečného zločince. K soudu ho totiž eskorta přivezla z věznice se zvýšenou ostrahou na Mírově s žádostí, aby vypovídal "v donucovacích prostředcích", tedy v poutech. Soudce Franc však poručil pouta sundat se slovy, "doufám, že nebudete dělat hlouposti", a pak vedl pětihodinový výslech.

Stálo to za to. Houdek se totiž nezdráhal hovořit o tom, že se na jaře 2000 asi půl roku po únosu a oloupení podnikatele Karla Volavky o 14 miliónů korun dozvěděl, že se ocitl v policejním spise jako podezřelý pachatel. A tak se zrodil plán, který měl Volavku zavést na špatnou stopu.

"Byl nápad, aby se udělal nějakej podobnej případ, kde by policisté pachatele chytili a nejlíp zastřelili. Aby Volavka uvěřil, že to nejsem já," vypověděl v neděli Houdek. Upozornil, že něco podobného se v roce 2000 stalo při přepadení bankovní pobočky ve Všetatech.

Plán hodit vše na někoho jiného nevyšel. Houdek měl smůlu i v tom, že nevěděl, že díky Berdychovi policie disponovala videokazetou s nahrávkou oloupení směnárníka Josefa Beneše o 2,5 miliónu korun ve Čkyni v roce 1999. V ní byl Houdek zachycen při akci v plné parádě. Policisté však proti němu tehdy ze stále neznámých důvodů nezasáhli.

Jen temné podezření?

Pražský kriminalista Jiří Kaňka (obžalován) mu v této situaci doporučoval, aby mu dal kvalitní informace o jiných zločincích. Slíbil, že zařídí, aby se stal informátorem jeho policejního kamaráda ve speciálním útvaru, který mu pomocí policejních metod pomůže z bryndy. Houdek proto Kaňku informoval o plánech Berdycha na únos a "zmizení" podnikatele Luboše Sotony, který o pachatelích únosu Volavky řekl důstojníkovi pražského útvaru pro boj s organizovaným zločinem Petru Koňaříkovi (obžalován).

Záměr se nezdařil. Berdych byl informátorem Koňaříka. Volavka navíc Koňaříkovi identifikoval Houdka jako únosce a Koňařík si Houdka zablokoval. Takže se k němu dostávaly informace o Houdkovi. A na podzim 2000 byla připravena past. Byla jednoduchá.

Houdek se dvěma gangstery Gelali Aboudem a Marcelem Mikyškou měli jako kriminalisté pod záminkou domovní prohlídky provést útok ve vile v Praze 6 podobný oloupení Beneše a Volavky. Při něm měli být zadrženi. Houdek zřejmě past prohlédl, protože pár minut před dohodnutým úderem vše zrušil. "Situaci jsem popsal Jirkovi Kaňkovi. Řekl, že to (v Praze 6) bylo na nás zřejmě připravené a že jsem měl být zastřelen," vypověděl Houdek.

Klid před bouří

Houdkův popis zásobování gangu výstrojí a výzbrojí z policejních zdrojů a dalšího vybavení působil zasvěceně. Spolu s popisem rolí policistů, spoluobžalovaných gangsterů, dělení kořisti a dalších sdělení o loupežích uvedl do varu přítomné advokáty, kteří znají celý trestní spis.

"To už je snad pátá verze, co říká. Budu ho grilovat aspoň půl hodiny. Až skončí výslech soudce," komentoval Houdkovu výpověď jeden z advokátů. K výslechovému útoku se očividně chytal i Berdych a další obžalovaní. Nebudou to mít snadné.

Houdek totiž únosy připravil tak, že jejich oběti uvěřily, že jednají s kriminalisty a ochotně spolupracovaly. Nechaly si v klidu nasadit i pouta na převoz k fingovanému výslechu. Ve všech ostatních loupežích berdychovců docházelo od počátku k fyzickému násilí.

Šanci vyřídit si to s Houdkem obžalovaní spolu se svými advokáty dostanou někdy později. Franc totiž v pátek výslech senátu neskončil a hodlá v něm pokračovat někdy později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám