Hlavní obsah

Kauza Berdych: oddalovací taktika nevyšla

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Obžalovaní a jejich obhájci ve velkém procesu s gangem okolo Davida Berdycha v úterý zmařili záměr soudce Petra France zahájit závěrečné řeči v kauze 15 brutálních loupeží. Zvolili jednoduchou taktiku.

Článek

Advokáti namítali, že někteří z obžalovaných, které obhajují, nejsou v soudní síni. Obžalovaní se zase domáhali výslechů dalších svědků a uvolnění z osobní účasti při líčení. Soudce musel ustoupit a závěrečné řeči nezahájil. Současně však přešel do protiútoku.

Soudce: dochází k maření líčení

"Dochází k maření líčení. Nechci, aby k tomu docházelo," odmítl v úterý Franc žádosti obžalovaných o uvolnění z účasti na líčení. Advokáti však nesouhlasili. "Nikdo nevěděl a nemohl vědět, že právě dnes budou přednášeny závěrečné řeči," oponoval soudci advokát Karel Hájek, který obhajuje Luďka Žaluda staršího.

Na návrhy obžalovaných vyslýchat policisty Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a mnohokrát opakovaná obviňování policistů Petra Plaňanského, Tomáše Gregora a Heleny Kahnové a žalobce Jaroslava Voborníka ze zmanipulovaných výslechů reagoval Franc šalamounsky.

"Ve středu senát rozhodne, jestli návrhy a námitky přijme, nebo naopak vyzve k přednesení závěrečných řečí." Nikdo z obžalovaných a advokátů neuvedl, co podstatného by výslechy měly z hlediska neviny obžalovaných přinést. "A soudní spis má již okolo 30 tisíc stran. Důkazů tam je dost," řekl včera Právu účastník soudního líčení.

Poloviční pravda a zvláštní návrhy

Podle dobře informovaného zdroje jsou motivy útoků obžalovaných na Plaňanského, Gregora a Kahnovou průhledné. "Gregor a Kahnová před čtyřmi lety tajně předali jihočeské expozituře ÚOOZ poznatky shromážděné týmem ÚOOZ Mari, vedeným Petrem Vojtěchovským (rozpadl se v roce 2003 po obvinění Vojtěchovského z úplatkářství. Franc o tři roky později v rozsudku tohoto obvinění Vojtěchovského zprostil, pozn. red.). Díky tomu byli na podzim 2004 berdychovci pozatýkáni a obviněni Plaňanským," poznamenal zdroj.

Loňské poukazy obžalovaných na to, že lidé okolo Berdycha dostávali informace o své trestné činnosti přímo z ministerstva vnitra od matky Norberta Kohlera (vykonává trest ve Španělsku, obžalován před českým soudem z pašování kokainu, v policejních spisech veden také jako Köhler, pozn. red.) odmítla Inspekce ministra vnitra (IMV). Sice potvrdila, že matka Kohlera působí na ministerstvu vnitra od roku 1995 postupně pod dvěma jinými příjmeními, ale "neměla přístup ke spisům trestního řízení," uvedla IMV ve zprávě soudu.

Obžalovaným se zpráva IMV nezamlouvala. "Je to poloviční pravda. Protože nechápu, proč novináři spříznění s ÚOOZ obcházejí ty, kdo jsou souzeni na svobodě, nabízejí jim nahrávací techniku a posílají je na vysoké důstojníky policejního prezidia, aby si s nimi sjednali schůzku a nahráli obsah rozhovoru a jejich odpovědi na zadané otázky," řekli včera Právu někteří z obžalovaných. "To mohu potvrdit. Po mně chtěli někteří televizní novináři něco podobného," odpověděla včera Právu jedna z obětí Berdychova gangu.

Vyšetřování pokračuje

Očekávaným rozsudkem Francova senátu kauza násilných loupeží a vražd gangu okolo Berdycha neskončí. Zvlášť budou souzení berdychovci Tomáš Půta a Maroš Šulej, kteří uprchli do Irska. V utajeném vyšetřování pokračuje skupina důstojníka ÚOOZ známého pod přezdívkou Lupino.

To, že všichni berdychovci a na ně napojení policisté nestojí před soudem, vědí i příbuzní obžalovaných. A mají strach. "Všichni praví pachatelé nebyli zatčeni a obžalováni. Jsou venku. Mám strach o děti a vnoučata," svěřila se včera Právu Věra Žaludová, manželka obžalovaného manžela Luďka a obžalovaného syna Luďka ve velké soudní kauze rozhodované Francovým senátem.

Reklama

Související témata:

Související články

Napětí mezi Berdychem a policisty u soudu roste

Vztahy Davida Berdycha a bývalých elitních detektivů, kteří se společně zpovídají z rozsáhlé trestné činnosti, působí po několikaměsíčním procesu nesmiřitelně....

Za padělané bankovky dostal Berdych sedm let

David Berdych dostal za přechovávání padělaných bankovek sedmiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. V odvolacím řízení o tom ve čtvrtek rozhodl pražský...

Výběr článků

Načítám